Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Palačinke koje se ne cepajuMleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka.
Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa....
27. april
Brauni koji se ne pekuOrahe, kakao u prahu i so stavite u mašinu za mlevenje i meljite dok se ne mrvi. Dodajte urme i kokosovo ulje, blendirajte dok se ne sjedini i postane glatko....
25. januar
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
08. januar
Hleb sa ajranom, koji se ne mesiGotov hleb bez mešenja sa ajranom, koji se ne mesi potpuno ohladite na podmetaču i nakon toga isecite....
28. nov.
Zbog čega je luk koristan?Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
06. okt.
Zbog čega je kelj koristan?Kelj je dugo bio deo kulinarske tradicije nekih zemalja. Na primer, u holandskoj kuhinji kelj se koristi za pripremu priloga, supa i salata. Proizvod je svež dodatak svakom receptu. Stampot sa keljom je klasično holandsko...
08. sep.
Zbog čega pileća supa leči?Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju.
Zašto pileća...
12. januar
Zbog čega je prženje štetno?Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
14. jul
Zbog čega se stavlja kvasac u testo?Kvasac se sastoji od jednoćelijskih mikroskopskih gljivica ili kvasa i u tom smislu, može da se kaže da je kvasac živi organizam. Najčešće se kvasac koristi za pripremu hleba i proizvoda od testa. Ali ne samo za to....
29. april
Zbog čega sočivo ne uzavire?Sočivo je tradicionalno jelo koje je istovremeno ukusno i zdravo. Osim toga, ovo jelo se sprema izuzetno brzo i jednostavno što ga čini široko rasprostranjenim u svakom domaćinstvu. Iako ne iziskuje ogromne napore da se...
07. jun
Zbog čega testo ne naraste?Nemojte praviti grešku da stavite so u toplo mleko ili u hladnu vodu, gde treba da se aktivira kvasac....
06. maj
Zbog čega kolač ne naraste?Svaka domaćica želi da pripremi lep i vazdušast kolač, kojim će obradovati porodicu. Ponekad se međutim desi da čak i kada potpuno ispratimo recept, kolačt ne želi da poraste i nije toliko kusan. Kako se ne bi desio takav...
18. dec.
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
29. nov.
Zbog čega je tarator toliko koristan?Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog.
Kao što verovatno znate, tarator...
13. avgust
Zbog čega treba da jedeno speltu?U poslednje vreme zdrava ishrana postaje sve popularnija i to nije ništa neobično. Svi žele da budu zdravi, a pravilna ishrana je ključ toga. Zbog toga su proizvodi poput spelte sve popularniji kod ljudi koji brinu o svom...
14. jul
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Svako od nas zna o visokoj hranljivoj vrednosti i mnogim prednostima svežih jabuka, ali malo ljudi zna da jabuke, kada su pečene, nisu ništa manje korisne.
Ovaj metod kulinarske obrade omogućava vam da u voću sačuvate...
23. nov.
Zbog čega treba praviti mlevenu jagnjetinu?Mleveno meso je jedan od glavnih sastojaka naše nacionalne kuhinje. Postoji na desetine jela koja se pripremaju sa ovim mesnim proizvodom. Mleveno meso koristimo za supe, glavna jela, roštiljanje, kao i za pravljenje sirovo-dimljenih...
30. april
Kolačići koji se ne peku sa ovsenim pahuljicama i kikiriki puteromDodajte ovsene pahuljice, suve brusnice, semenke bundeve, neslani badem i mešajte dok se sve ne sjedini.
Smesu prebacite u posudu dimenzija 33X22 cm obloženu papirom za pečenje....
06. januar
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Ekstremno dinamičan i ubrzan svakodnevni život dovodi do stalnog umora i stresa. Svakodnevni nedostatak energije, depresija i kontrakcija mišića su manifestacije ovih stanja, ali je češće uzrok nedostatak magnezijuma...
09. maj
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životDa li volite ljute paprike? Ako je odgovor da, onda imate sve šanse da postanete stogodišnjak, jer ljute papričice produžavaju život. Ovu tvrdnju iznose američki naučnici, prema kojima među dugovečnim osobama dominiraju ljubitelji...
24. nov.
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete...
27. okt.
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Tikvice se nalaze u grupi najšire korišćenih namirnica biljnog porekla u mnogim kuhinjama. One dodaju svež i prijatan ukus mnogim omiljenim jelima i salatama. Najviše se konzumiraju tokom proleća i leta, ali mogu da se...
10. avgust
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Slatke crvene paprike mogu aktivirati termogenezu i povećati brzinu metabolizma....
29. maj
Zbog čega se meso ne želira u teglama?Konzerviranje mesa je mnogo bolje od zamrzavanja, jer ovaj proces ne suši meso.
Osim toga, ovako kuvano meso ne zauzima dragoceni prostor u zamrzivaču i prethodno je kuvano, što vam omogućava da ga brzo i lako poslužite...
15. april