Sočivo je tradicionalno jelo koje je istovremeno ukusno i zdravo. Osim toga, ovo jelo se sprema izuzetno brzo i jednostavno što ga čini široko rasprostranjenim u svakom domaćinstvu. Iako ne iziskuje ogromne napore da se spremi, sočivo krije svoje finese.
Poznato je da pre pravog kuvanja sočivo treba da bude dobro oprano i nakon toga potopljeno u vodi na 2-3 sata. Sledeći korak je kuvanje sočiva, a u tom procesu osnovni cilj je njegovo uzaviranje.
Međutim, u nekim slučajevima uzaviranje sočiva nastupa teže ili pak uopšte ne nastupa. Evo koji mogu da budu razlozi za to i kako da se izborite sa situacijom:
Teško uzaviranje sočiva često je uzrokovano njegovim nedovoljnim stajanjem u vodi. Zbog toga se ponekad preporučuje da ga ostavite u vodi celu jednu noć kako bi ste ga lakše skuvali narednog dana. Ako u potpunosti preskočite ovaj korak, onda će to otežati njegovo uzaviranje.
Takođe, vrsta sočiva je od značaja. Neke marke ne dostavljaju zadovoljavajuć kvalitet što se odražava i na brzinu kuvanja. Zeleno sočivo uzavire dosta sporije - za otprilike 40-60 minuta. Sa druge strane, crveno sočivo može da se spremi za 7-10 minuta.
Odnos vode i sočiva takođe može da igra svoju ulogu u procesu uzaviranja. Zbog toga bi bilo dobro da pratite odnos između 100 g sočiva na 0.5 l vode.
Ako vaše sočivo ne uzavire, onda možete da rešite ovaj problem tako što ćete dodati 1-2 prstohvata sode bikarbone u šerpu. Ovaj sastojak će ubrzati proces i pomoći će vam da brže spremite jelo.
Predlažemo vam nekoliko ideja za:
- supu od crvenog sočiva;
- krem supu od sočiva.
Komentari