Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Namirnice sa visokim vrednostima ovog ukusa su: losos, razne vrste pečuraka, kiseli kupus, meso, nešto povrća i na kraju, ali ne i najmanje važno – majčino mleko....
03. maj
Šta jesti kod kiselina u želucu?Nakon ručka i večere možete pojesti po jedan kuvani krompir sa malo limuna, a zatim popiti jednu šoljicu mleka ili tople vode, pomešanu sa kašičicom uglja u prahu....
10. maj
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice sadrže velike količine linolenske kiseline što ih čini nezamenljivim instrumentom za smanjivanje težine prirodnim putem....
25. april
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Odrađenom hemijskom analizom je ustanovljeno da sadrži 64% zasićenih masti, uključujući korisne masne kiseline kao što su konjugovana linolna kiselina (CLA), butirat, omega-3, 6 kiseline i druge....
03. sep.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
14. mart
Šta je voćno povrće?U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije.
Međutim, ljudski um deli biljke na...
11. nov.
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
28. feb.
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma.
Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
09. dec.
Zašto se limunska kiselina dodaje u slatko?Pogledajte koliko se limuntusa stavlja u slatko
Limunska kiselina u slatku se zaista može zameniti limunom – pola limuna na 1 kg voća/šećera ili 2 g limunske kiseline....
27. maj
Šta je kisela pavlaka?Na tržištu je kisela pavlaka dostupna u različitim procentima sadržaja masti, što takođe određuje nivo njene gustine.
Kisela pavlaka je ukusan dodatak raznim jelima - od supa, preko čizkejka, do mlečnih salata itd....
30. januar
Fitinska kiselina - da li je korisna ili štetna?Hrana sa fitinskom kiselinom
Fitinska kiselina se nalazi samo u biljnim proizvodima u različitim količinama....
31. avgust
Limunska TravaLimunska trava ne voli blatnjava mesta. Treba da se zaliva često.
Limunska trava u kulinarstvu
Limunska trava je odličan začin jer daje prijatnu aromu limuna jelima ali ih ne kiseli - osobina tipična za limun....
29. jun
Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?Rizične namirnice su i citrusi kada se konzumiraju u velikim količinama, smvokve, kisela pavlaka, kiselo mleko, dimljeno meso, dimljena riba, kavijar, haringa, sirće, prevreo sir, marinirane namirnice, proizvodi...
10. feb.
Šta je surimi i za šta se koristi?Zemlja porekla surimija je Jugoistočna Azija. U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina.
Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci...
23. sep.
Šta je anardana i za šta se koristi?Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta.
Takvo omiljeno jesenje voće je...
19. mart
Za šta je koristan jasmin?Jasmin se koristi kao začin i kao lekovita biljka. Listovi se mogu koristiti kao začin za salatu, a cvetovi čiste vazduh u prostoriji. Aroma jasmina ima lekovita svojstva. Listovi jasmina sadrže eterična ulja....
28. feb.
Tiho mršavljenje – šta je to?Na radost jednih i užas drugih, posle duge zime došlo je vreme lakše odeće i vidljivih rezultata posle zimskog prejedanja.
Upravo iz tog razloga poslednjih nedelja kao da smo svakoga dana na dijeti. Burne jadikovke...
20. feb.