Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta predstavlja jasminov pirinačŠta predstavlja jasminov pirinač
25. sep.
Jasminov pirinač je specijalna sorta pirinča dugog zrna, koji raste u planinskim predelima severoistočnog Tajlanda. Raste samo od septembra do decembra, zaliva se od kiše i čiste planinske vode. Kao rezultat toga je blistavo...
Šta predstavljaju rafinisani ugljeni hidrati?Šta predstavljaju rafinisani ugljeni hidrati?
11. feb.
Ugljeni hidrati se neprestano osuđuju kao najveći neprijatelj zdrave ishrane, ali da li je tako? Postoji razlika u vrstama masnoća - neke su korisne, druge ne, a i krajnje je beskorisno eliminisati sve masnoće koje jedemo...
Šta predstavlja pektin od jabuka?Šta predstavlja pektin od jabuka?
25. april
Pektin od jabuka je topljiva vlaknasta materija od svežih jabuka. Može se naći u prodavnicama u različitim količinama. Kada se nađe u sistemu organa za varenje, pektin apsorbuje otrovne supstance, toksine i trule materije...
Integralni hlebIntegralni hleb
24. maj
U suštini, integralni hleb predstavlja vrstu hleba za koju se koristilo brašno sa celim zrnima. On je izvor korisnih hranljivih materija u ishrani savremenog čoveka....
Šta predstavlja suva smesa za pohovanje?Šta predstavlja suva smesa za pohovanje?
26. mart
Pohovanje namirnica je jedna od najonimljenijih i i najčešće korišćenih tehnika u savremenom kulinarstvu. Sastoji se od pokrivanja/valjanjna proizvoda koje smo odabrali sa slojem smese za pohovanje, koja se sastoji od raznih...
Šta sadrži kvasac za hleb?Šta sadrži kvasac za hleb?
16. dec.
Kvasac za hleb je jedan od nezamenjljivih pomoćnika u kuhinji. Nećete moći da uživate u ukusnoj pogači sa maslacem ili da probate omiljenu penjurliju, ako ne zamesite testo, koje će uz pomoć kvasca porasti. Nezavisno...
Evo kako da napravimo koristan Živi hleb (Seoski hleb od kiselog testa)Evo kako da napravimo koristan Živi hleb (Seoski hleb od kiselog testa)
12. januar
1
Balkanci su jedni od ljudi koji konzumiraju najviše hleba. Danas je teško pronaći kvalitetan i ukusan hleb. Prodavnice nude različite vrste proizvoda od testa - integralne, višezrnaste, ručno pravljen hleb, crni, tipski...
Kako da odaberemo kvalitetan hleb?Kako da odaberemo kvalitetan hleb?
24. april
Vrlo je malo domaćinstava sa naših prostora koja ne konzumiraju hleb. Obično je to beli hleb. Možda zbog toga što su u prošlosti samo siromašni ljudi jeli crni hleb. Istovremeno, sve češće čujemo da je beli hleb...
Zašto treba redovno jesti hlebZašto treba redovno jesti hleb
02. maj
Kada neko reši da smrša, prvo što izbacuje iz ishrane je hleb. Ali, velika je greška ako se hleb u potpunosti izbaci, jer je on veoma koristan za organizam. Hleb je važan izvor bitnih biljnih belančevina i sadrži niz...
Kako da napravimo mekani hlebKako da napravimo mekani hleb
08. jul
Čak i oni od nas koji drže neku dijetu i koji su izbacili hleb i proizvode od hleba iz svog menija, momentalno bi razmislili ukoliko bi osetili aromu sveže pečenog hleba. Nije potrebno da za taj cilj idete do obližnje...
Da napravimo testo za hlebDa napravimo testo za hleb
09. jun
Svako ko je probao domaće pripremljenu pogaču, zna o kakvom se ukusu govori. Naravno, u našoj opterećenoj svakodnevici, teško da možemo da sebi dozvolimo luksuz da mesimo testo svaki dan. Ali ako vam predstoji specijalna...
Kako da ispečemo domaći hlebKako da ispečemo domaći hleb
24. jul
Želite da napravite domaći hleb i da se prisetite ukusa iz detinjstva? Napravite hleb koji je skoro kao onaj u prodavnicama, samo što je pravi i ukusniji. Domaći hleb se ne mrvi toliko kao kupljen, ali ipak ima veću trajnost...
Nemojte jesti sveži hleb! Evo zaštoNemojte jesti sveži hleb! Evo zašto
15. april
Miris svežeg hleba je neuporedivno privlačan. Povezujemo ga sa kućnom udobnošću i toplinom, ukusnim jelima i prijatno provedenim momentima porodične trpeze. Svaki čovek biva očaran aromom koja se raznosi iz upravo...
Običan hleb u pekaču za hlebObičan hleb u pekaču za hleb
14. januar
Hleb se pravi, tako što navedene sastojke pomešate prema navedenom redosledu, tj. kako su napisani. Isipajte ih u pekač za hleb. Izaberite odgovarajući program i uključite uređaj. Pecite 3 sata. Od ovih namirnica...
Jednostavan hleb u pekaču za hlebJednostavan hleb u pekaču za hleb
04. okt.
U korpicu pekača za hleb se sipa voda. Sipa se belo brašno, posle ražano, so i skroz odozgo kvasac. Peče se na programu za integralni hleb. Zbog ražanog brašna korica hleba bude veoma hrskava....
Hrono hlebHrono hleb
16. dec.
Sjediniti sve suve sastojke, dodati ulje, gaziranu vodu i sve dobro promešati. Manji pleh obložiti papirom za pečenje, usuti smesu i vlažnom rukom poravnati po površini. Posuti semenke po želji i hleb peći oko 60 minuta...
Domaći hlebDomaći hleb
27. feb.
U mlakoj vodi rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti sa odstoji 5 minuta. U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmešati. Zatim dodati nadošli kvasac i tokom mešenja dodati svinjsku...
Lenji hlebLenji hleb
26. avgust
Ko od nas ne voli miris i ukus sveže ispečenog domaćeg hleba? A koliko nas odustaje od njegove pripreme zbog nedostatka vremena, a često nas mrzi da se potrudimo više. Postoji rešenje za to, kada nam je ležernije i želimo...
Kastiljski hlebKastiljski hleb
25. jul
1. Umutite gustu kašicu od 75 g brašna, 3 g kvasca i otprilike 35-40 ml vode. Ostavite na 1 noć u frižideru u dobro zatvorenoj hermetičkoj posudi. 2. Sledećeg dana, pre nego što spremite hleb, izvadite smesu sa kvascem...
Cvet hlebCvet hleb
28. april
Razmutiti kvasac u vodi sa šećerom. Dodavati postepeno brašno i mešati. Sipati so, ulje i brašno, mešati dok se ne zgusne i ne lepi za prste, pa onda na površini malo mesiti. Testu se dodaje brašno. Ostaviti testo...
Musli hlebMusli hleb
27. mart
1. 75 grama muslija kratko sameljite u blenderu. Ne treba da bude previše sitno, ni krupno. Pomešajte tri vrste brašna. 2. U suvu smesu dodajte šećer i izmrvite kvasac. Promešajte dobro. 3. Vodu ugrejte da dobije sobnu...
Zeleni hlebZeleni hleb
20. dec.
U dublju posudu staviti brašno i so pa zamesiti sa mlakom vodom u kojoj smo rastvorili kvasac. Koprivu, mečiju šapu, sedmolist i nanu (količine i razmeru izabrati po ukusu) sitno iseckati pa umešati u testo. Ostaviti...
Ukusan hlebUkusan hleb
29. sep.
U posudu stavljate dve kesice suvog kvasca, nakon toga šećer i so, umutite jedno jaje unutra i počnete da mešate (dodajete malo tople vode). Postepeno stavljate brašno i nastavljate da mešate. Testo za hleb treba da bude...
Hleb KampesinaHleb Kampesina
24. sep.
Recept se sprema sa domaćim mlekom, jajima i maslacem. Kvasac se namrvi u sveže mleko i meša se zajedno sa šećerom, dok se ne rastvori. Ostavlja se da naraste 7-8 minuta. Brašno se proseje u posudu, pomeša se sa...
Albanski hlebAlbanski hleb
20. avgust
Brašno se proseje u posudu i pomeša se sa solju i šećerom. U sredini se pravi udubljenje, u koje se sipa kiselo mleko, u koje se ako nije domaće i dovoljno kiselo dodaje kašičica sirćeta. Stavlja se soda u mleko i meša...