Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta predstavlja jasminov pirinačJasminov pirinač je specijalna sorta pirinča dugog zrna, koji raste u planinskim predelima severoistočnog Tajlanda. Raste samo od septembra do decembra, zaliva se od kiše i čiste planinske vode. Kao rezultat toga je blistavo...
25. sep.
Šta predstavljaju rafinisani ugljeni hidrati?Ugljeni hidrati se neprestano osuđuju kao najveći neprijatelj zdrave ishrane, ali da li je tako? Postoji razlika u vrstama masnoća - neke su korisne, druge ne, a i krajnje je beskorisno eliminisati sve masnoće koje jedemo...
11. feb.
Šta predstavlja pektin od jabuka?Pektin od jabuka je topljiva vlaknasta materija od svežih jabuka. Može se naći u prodavnicama u različitim količinama. Kada se nađe u sistemu organa za varenje, pektin apsorbuje otrovne supstance, toksine i trule materije...
25. april
Integralni hlebU suštini, integralni hleb predstavlja vrstu hleba za koju se koristilo brašno sa celim zrnima. On je izvor korisnih hranljivih materija u ishrani savremenog čoveka....
24. maj
Šta predstavlja suva smesa za pohovanje?Pohovanje namirnica je jedna od najonimljenijih i i najčešće korišćenih tehnika u savremenom kulinarstvu. Sastoji se od pokrivanja/valjanjna proizvoda koje smo odabrali sa slojem smese za pohovanje, koja se sastoji od raznih...
26. mart
Šta sadrži kvasac za hleb?Kvasac za hleb je jedan od nezamenjljivih pomoćnika u kuhinji. Nećete moći da uživate u ukusnoj pogači sa maslacem ili da probate omiljenu penjurliju, ako ne zamesite testo, koje će uz pomoć kvasca porasti.
Nezavisno...
16. dec.
Evo kako da napravimo koristan Živi hleb (Seoski hleb od kiselog testa)Balkanci su jedni od ljudi koji konzumiraju najviše hleba. Danas je teško pronaći kvalitetan i ukusan hleb. Prodavnice nude različite vrste proizvoda od testa - integralne, višezrnaste, ručno pravljen hleb, crni, tipski...
12. januar
1
Kako da odaberemo kvalitetan hleb?Vrlo je malo domaćinstava sa naših prostora koja ne konzumiraju hleb. Obično je to beli hleb. Možda zbog toga što su u prošlosti samo siromašni ljudi jeli crni hleb.
Istovremeno, sve češće čujemo da je beli hleb...
24. april
Zašto treba redovno jesti hlebKada neko reši da smrša, prvo što izbacuje iz ishrane je hleb. Ali, velika je greška ako se hleb u potpunosti izbaci, jer je on veoma koristan za organizam.
Hleb je važan izvor bitnih biljnih belančevina i sadrži niz...
02. maj
Kako da napravimo mekani hlebČak i oni od nas koji drže neku dijetu i koji su izbacili hleb i proizvode od hleba iz svog menija, momentalno bi razmislili ukoliko bi osetili aromu sveže pečenog hleba. Nije potrebno da za taj cilj idete do obližnje...
08. jul
Da napravimo testo za hlebSvako ko je probao domaće pripremljenu pogaču, zna o kakvom se ukusu govori. Naravno, u našoj opterećenoj svakodnevici, teško da možemo da sebi dozvolimo luksuz da mesimo testo svaki dan.
Ali ako vam predstoji specijalna...
09. jun
Kako da ispečemo domaći hlebŽelite da napravite domaći hleb i da se prisetite ukusa iz detinjstva? Napravite hleb koji je skoro kao onaj u prodavnicama, samo što je pravi i ukusniji. Domaći hleb se ne mrvi toliko kao kupljen, ali ipak ima veću trajnost...
24. jul
Nemojte jesti sveži hleb! Evo zaštoMiris svežeg hleba je neuporedivno privlačan. Povezujemo ga sa kućnom udobnošću i toplinom, ukusnim jelima i prijatno provedenim momentima porodične trpeze.
Svaki čovek biva očaran aromom koja se raznosi iz upravo...
15. april
Običan hleb u pekaču za hlebHleb se pravi, tako što navedene sastojke pomešate prema navedenom redosledu, tj. kako su napisani.
Isipajte ih u pekač za hleb. Izaberite odgovarajući program i uključite uređaj. Pecite 3 sata.
Od ovih namirnica...
14. januar
Jednostavan hleb u pekaču za hlebU korpicu pekača za hleb se sipa voda.
Sipa se belo brašno, posle ražano, so i skroz odozgo kvasac. Peče se na programu za integralni hleb.
Zbog ražanog brašna korica hleba bude veoma hrskava....
04. okt.
Hrono hlebSjediniti sve suve sastojke, dodati ulje, gaziranu vodu i sve dobro promešati.
Manji pleh obložiti papirom za pečenje, usuti smesu i vlažnom rukom poravnati po površini.
Posuti semenke po želji i hleb peći oko 60 minuta...
16. dec.
Domaći hlebU mlakoj vodi rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti sa odstoji 5 minuta.
U dublju posudu usuti brašno, dodati so i izmešati.
Zatim dodati nadošli kvasac i tokom mešenja dodati svinjsku...
27. feb.
Lenji hlebKo od nas ne voli miris i ukus sveže ispečenog domaćeg hleba? A koliko nas odustaje od njegove pripreme zbog nedostatka vremena, a često nas mrzi da se potrudimo više.
Postoji rešenje za to, kada nam je ležernije i želimo...
26. avgust
Kastiljski hleb1. Umutite gustu kašicu od 75 g brašna, 3 g kvasca i otprilike 35-40 ml vode. Ostavite na 1 noć u frižideru u dobro zatvorenoj hermetičkoj posudi.
2. Sledećeg dana, pre nego što spremite hleb, izvadite smesu sa kvascem...
25. jul
Cvet hlebRazmutiti kvasac u vodi sa šećerom.
Dodavati postepeno brašno i mešati.
Sipati so, ulje i brašno, mešati dok se ne zgusne i ne lepi za prste, pa onda na površini malo mesiti.
Testu se dodaje brašno. Ostaviti testo...
28. april
Musli hleb1. 75 grama muslija kratko sameljite u blenderu. Ne treba da bude previše sitno, ni krupno. Pomešajte tri vrste brašna.
2. U suvu smesu dodajte šećer i izmrvite kvasac. Promešajte dobro.
3. Vodu ugrejte da dobije sobnu...
27. mart
Zeleni hlebU dublju posudu staviti brašno i so pa zamesiti sa mlakom vodom u kojoj smo rastvorili kvasac.
Koprivu, mečiju šapu, sedmolist i nanu (količine i razmeru izabrati po ukusu) sitno iseckati pa umešati u testo.
Ostaviti...
20. dec.
Ukusan hlebU posudu stavljate dve kesice suvog kvasca, nakon toga šećer i so, umutite jedno jaje unutra i počnete da mešate (dodajete malo tople vode).
Postepeno stavljate brašno i nastavljate da mešate. Testo za hleb treba da bude...
29. sep.
Hleb KampesinaRecept se sprema sa domaćim mlekom, jajima i maslacem.
Kvasac se namrvi u sveže mleko i meša se zajedno sa šećerom, dok se ne rastvori.
Ostavlja se da naraste 7-8 minuta.
Brašno se proseje u posudu, pomeša se sa...
24. sep.
Albanski hlebBrašno se proseje u posudu i pomeša se sa solju i šećerom.
U sredini se pravi udubljenje, u koje se sipa kiselo mleko, u koje se ako nije domaće i dovoljno kiselo dodaje kašičica sirćeta.
Stavlja se soda u mleko i meša...
20. avgust