Pohovanje namirnica je jedna od najonimljenijih i i najčešće korišćenih tehnika u savremenom kulinarstvu. Sastoji se od pokrivanja/valjanjna proizvoda koje smo odabrali sa slojem smese za pohovanje, koja se sastoji od raznih komponenata, koje ponekad stavljamo i više od jednog sloja.
U praksi, sve možemo pohovati - meso, ribu, povrće, sir, kačkavalj, čak i lisnato povrće kao što je rukola, spanać, žitarice i mahunarke, mlevene i napravljene kao ćuftice. Spisak je beskrajan.
Kroz pokriveni sloj se osigurava da unutra proizvod ostane sočak i krehk, a spolja hrskav ili mekan
(u zavisnosti od same smese za pohovanje), ali uvek imamo dve različite teksture, u kojima se sastoji ova očaravajuća tehnika, nezavisno da li pržimo ili pečemo.
Ovde ćemo da se zaustavimo na hrskavoj varijanti - suva smesa za pohovanje.
Samo ime znači da su svi komponenti u njoj suvi, tj. nedostaje jaje i druge tečnosti.
Postoji toliko vrsta i kombinacija suve smese za pohovanje, isto kao i proizvoda koje možemo pohovati njima.
Najpozatije i najčešće korišćene su:
- prezle, pomešane sa začinima,
- izgnječen kornfleks,
- izgnječen čips od krompira,
- kukuruzni ili pirinčani skrob, obogaćen raznim ukusima kao što je beli luk u prahu, kurkuma itd,
- pšenično brašno, ponovo začinjeno začinima i čak malo mleka ili jaja u prahu.
Svako može da ekperimentiše i da kombinuje teksture po izboru, u zavisnosti od proizvoda koji će pohovati.
Savet da biste imali gustu i lepu suvu smesu za pohovanje, i dobro prirpemljenu, ali krehku unutrašnjost, pre nego što uvaljate u suvu smesu. Tako će se savršeno zalepiti i neće biti nepokrivenih delova.
Kada pohujete meso, ostavite prethodno na sobnoj temperaturi, pošto ako je previše hladno, postoji rizik da bude sirovo iznutra.
Prilikom prženja dobro ugrejte mastnoću, pre nego što stavite komade uvaljane u suvu smesu za pohovanje.
Ako ipak pečete, namažite malo pleh, a odozgo pospite sa malo maslinovog ulja.
Sa ovom smesom za pohovanje možete pripremiti raskošne pileće zalogaje, pohovani sir i kačkavalj, pohovane tikvice, pohovane pečurke ili čak i pohovane školjke.
Prijatno!
Komentari