Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo mekani hleb

Kako da napravimo mekani hleb

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
20910
Proizvodi za hleb

Čak i oni od nas koji drže neku dijetu i koji su izbacili hleb i proizvode od hleba iz svog menija, momentalno bi razmislili ukoliko bi osetili aromu sveže pečenog hleba. Nije potrebno da za taj cilj idete do obližnje pekare, jer ga sami možete napraviti u domaćim uslovima.

Potpuna zabluda je da u tu svrhu treba da budete snabdeveni nekim danas modernim pećnicama, zato što hleb može da se ispeče i u najobičnijoj rerni. A za to vam je jedino potrebno brašno, kvasac, malo soli i šećera.

Domaći hleb 1

Potrebni sastojci: 600 g brašna, 1 suvi kvasac (7 g.), 1 kašičica soli, 2 prstohvata šećera, 370-400 ml mlake vode.

Način pripreme: Pomešajte sve sastojke osim vode u dubokoj posudi i napravite rupu u sredini smese od brašna. U nju postepeno sipajte vodu uz mešanje drvenom kašikom. Ideja je da se dobije homogeno testo, koje treba dobro da umesite i da ga ostavite da odmori dok ne udvoji svoj obim.

Hleb

Kada lepo naraste, stavite ga na nabrašnjenu radnu površinu i još jednom umesite, nakon toga podelite na dva dela i od njih formirajte dva hleba.

Stavite u nauljenu tepsiju i sačekajte da još malo naraste. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni, koja se smanjuje na 190-200 stepeni nakon što hlebići počnu da dobijaju blago roze boju.

Domaći hleb 2

Potrebni sastojci: 500 g gotove smese za pečenje ražano-pšeničnog hleba, 350 ml mlake vode.

Način pripreme: Gore navedene sastojke pomešajte i mutite mikserom otprilike 5 min.

Imajte u vidu da za ovaj cilj treba da koristite jedino posebne žice za mućenje testa i da mikser treba da bude uključen na najjače obrtaje. Tako pripremljeno testo ostavite na 30 minuta da naraste.

Sipajte u nauljenu tepsiju i kojoj će se kasnije peći, oblikujte kao hleb ili nekoliko hlebića i sačekajte još 45 minuta kako bi ponovo narastao. Pecite oko 60 min u najnižem delu rerne koja treba unapred da bude zagrejana na 230 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest