Način pripreme
Operemo i očistimo batake. Odvojimo bтrak i karabatak. U posudi pomešamo brašno, bosiljak, so i biber. U ovu smesu uvaljamo svaki.
U dubokoj posudi (na vatri) ugrevamo maslinovo ulje i u njega dodajemo maslac. Čim se maslac rastopli dodajemo batake, uvaljane u smesu od brašna.
Pržimo oh dok ne dobiju zlatnu boju, okrećemo ih da se isprže sa obe strane. Nakon toga ih vadimo, ocedimo i poklopimo vatrostalnu činiju.
U maslinovo ulje i maslac (u kojima smo pržili batake) dodajemo sitno iseckan luk i beli luk. Pržimo 2-3 minuta i sipamo crno vino.
Promešamo i ostavljamo na umerenoj vatri dok se vino ne smanji na pola. Nakon toga dodajemo i paradajz. Začinimo solju, biberom i šećerom. Promešamo i ostavljamo da se krčka 20-ak minuta.
Nakon toga rastvaramo skrob i dodajemo ga lagano u smesu od paradajza. Promešamo i vraćamo batake u posudu. Posipamo iseckanim peršunom i poklapamo. Ostavljamo na vatri jiš 10-ak minuta.
Batake serviramo prelivene sosom.