Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Prženo pile»Prženi pileći bataci u sosu

Prženi pileći bataci u sosu

Asya ZaevskaAsya Zaevska
Kuvar
13133670
Prženi pileći bataci u sosu3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Zato što je sos ono što čini obične pržene batake, savršenim batacima sa sosom"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 3 komada (celi)
  • brašno - 1 šolja
  • so - 1 prstohvat
  • biber - 1 kašičica
  • bosiljak - 1 supena kašika (suv)
  • maslinovo ulje - 1/2 šolje
  • maslac - 2 supene kašike
  • za sos
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 4 čena
  • crno vino - 1 šolja
  • paradajz - 420 g, oljušten (iz kozerve, može i iz tegle)
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 2 kašičice
  • biber - 1 kašičica
  • kukuruzni skrob - 1 supena kašika (puna)
  • voda - 1/2 šolje (za rastvaranje skroba)
  • peršun - 1 veza
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i očistimo batake. Odvojimo bтrak i karabatak. U posudi pomešamo brašno, bosiljak, so i biber. U ovu smesu uvaljamo svaki.

U dubokoj posudi (na vatri) ugrevamo maslinovo ulje i u njega dodajemo maslac. Čim se maslac rastopli dodajemo batake, uvaljane u smesu od brašna.

Pržimo oh dok ne dobiju zlatnu boju, okrećemo ih da se isprže sa obe strane. Nakon toga ih vadimo, ocedimo i poklopimo vatrostalnu činiju.

U maslinovo ulje i maslac (u kojima smo pržili batake) dodajemo sitno iseckan luk i beli luk. Pržimo 2-3 minuta i sipamo crno vino.

Promešamo i ostavljamo na umerenoj vatri dok se vino ne smanji na pola. Nakon toga dodajemo i paradajz. Začinimo solju, biberom i šećerom. Promešamo i ostavljamo da se krčka 20-ak minuta.

Nakon toga rastvaramo skrob i dodajemo ga lagano u smesu od paradajza. Promešamo i vraćamo batake u posudu. Posipamo iseckanim peršunom i poklapamo. Ostavljamo na vatri jiš 10-ak minuta.

Batake serviramo prelivene sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: