Način pripreme
Očistite file od kože i kostiju. Isecite ga na jednake komade i lepo posolite. Ostavite na 30 minuta sa solju i ona će upiti vlagu i neće dozvoliti da smesa za pohovanje postane kašasta.
Napravite smesu za pohovanje tako što u posudu stavite brašno, pivo i prašak za pecivo. Začinite solju i biberom i mešajte dok ne dobijete homogenu u smesu. Osušite ubrusom filee i svaki uvaljajte u brašno sa obe strane.
Istresite višak brašna i potopite komade u smesu za pohovanje. Ocedite pažljivo i stavite u ugrejanu mast da se prži, svako parče prvo malo potopite u mast i stavljate, da lagano sklizne iz vaših ruku. Pržite ih nekoliko minuta dok ne dobiju zlaznu koricu. Izvadite i ocedite na ubrusu.
Ribu servirajte sa limunom i prženim krompirom. Recept je adaptiran iz emisije Džejmija Olivera. Možete koristiti smesu za pohovanje za svaku belu ribu, - bakalar, hek, oslić, ajkulu.