Gratin sa krompirom, karfiolom i paradajzom

Mariola PantelicMariola PantelicPočetnik
19/12/2018
"Gratin za ljubitelje "
Priprema15 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno55 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano241
  • Pregledi tokom meseca22
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • karfiol - 1 glavica, ne mnogo velika
  • krompir - 550 g
  • paradajz - 1 komad
  • pavlaka za kuvanje - 400 g
  • jaja - 2 komada, XL
  • sok od limuna - 3 - 4 kašike
  • šarena so - 1 prstohvat
  • biber - 2 prstohvata ili po ukusu
  • so - po ukusu
  • kačkavalj - oko 200 g (ili ementaler)
  • maslinovo ulje - oko 30 ml
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined 1. Oljuštite i isecite na krugove krompir (5 mm debljine). Poređajte ih u jednom sloju u posudu za pečenje namazanu maslinovim uljem, mogu i blago da se preklope.

2. Pospite solju, biberom i sa još malo maslinovog ulja i sipecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 190-200 stepeni. Ne treba da se prepeku previše i da mnogo preplanu.

3. Za to vreme skuvajte karfiol u posoljenoj vodi na kratko, da ostane al dente. Ocedite i ostavite da se prohladi, a možete da prelijete hladnom vodom, da zaustavite proces kuvanja.

4. Poređajte karfiol oko zidova posude preko kromira, a u centar rasporedite paradajz poput lepeze, isečen na tanke krugove. Pospite sa još maslinovog ulja i gurnite u rernu, zagrejanu na 200 stepeni 15 minuta.

5. Za preliv umutite jaja sa dva prstohvata soli i stavite pavlaku, šarenu so, još biber po želji i sok od limuna.

Promešajte u homogenu smesu i prelijte jelo. Vratite u rernu na još 5-6 minuta ili dok ne počne da hvata boju.

Na kraju pospite gratin narendanim kačkavaljem ili ementalerom i zapecite kratko.

Po želji pospite svežim peršunom.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar