Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Gratin»Gratin sa krompirom, karfiolom i paradajzom

Gratin sa krompirom, karfiolom i paradajzom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Gratin sa krompirom, karfiolom i paradajzom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
7 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Gratin za ljubitelje"

Potrebni sastojci

  • karfiol - 1 glavica, ne mnogo velika
  • krompir - 550 g
  • paradajz - 1 komad
  • pavlaka za kuvanje - 400 g
  • jaja - 2 komada, XL
  • sok od limuna - 3 - 4 kašike
  • šarena so - 1 prstohvat
  • biber - 2 prstohvata ili po ukusu
  • so - po ukusu
  • kačkavalj - oko 200 g (ili ementaler)
  • maslinovo ulje - oko 30 ml
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined 1. Oljuštite i isecite na krugove krompir (5 mm debljine). Poređajte ih u jednom sloju u posudu za pečenje namazanu maslinovim uljem, mogu i blago da se preklope.

2. Pospite solju, biberom i sa još malo maslinovog ulja i sipecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 190-200 stepeni. Ne treba da se prepeku previše i da mnogo preplanu.

3. Za to vreme skuvajte karfiol u posoljenoj vodi na kratko, da ostane al dente. Ocedite i ostavite da se prohladi, a možete da prelijete hladnom vodom, da zaustavite proces kuvanja.

4. Poređajte karfiol oko zidova posude preko kromira, a u centar rasporedite paradajz poput lepeze, isečen na tanke krugove. Pospite sa još maslinovog ulja i gurnite u rernu, zagrejanu na 200 stepeni 15 minuta.

5. Za preliv umutite jaja sa dva prstohvata soli i stavite pavlaku, šarenu so, još biber po želji i sok od limuna.

Promešajte u homogenu smesu i prelijte jelo. Vratite u rernu na još 5-6 minuta ili dok ne počne da hvata boju.

Na kraju pospite gratin narendanim kačkavaljem ili ementalerom i zapecite kratko.

Po želji pospite svežim peršunom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: