Pogača za Veliku Gospojinu

01/01/2019
"Najlepša pogača za najlepši hrišćanski praznik "
Priprema60 min.
Kuvanje55 min.
Ukupno115 min.
Porcije16
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano119
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • kvasac - 30 g
  • sveže mleko - 1 šolja
  • voda - 1 šolja, mlaka
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 3 supene kašike
  • brašno - 800 g
  • ulje - 4 supene kašike
  • jaja - 3 komada bez 1 žumanca
  • semenke - za posipanje
  • ulje - za premazivanje
  • maslac - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

U 100 ml mlake vode izmrvimo kvasac sa 1 supenom kašikom šećera i 2 supene kašike brašna i ostavimo da nadođe. Sipamo u sredinu bašna, dodamo sveže mleko da ne bude hladno, preostalu vodu, so, još 2 supene kašike šećera, ulje i jaja, odvojimo 1 žumance za premazivanje odozgo.

Zamesimo srednje meko testo i ostavljamo 40 minuta da nadođe pokriveno folijom. Od testa odvojite 12 jednakih delova i oblikujte lopte, poređajte po ivicama pleha, obložen papirom za pečenje. Odvajamo jednu loptu za sredinu, veličine jabuke. Preostalo testo delimo na 3 jednaka dela i jedno male parče testa za loptu.

Razvučemo okrugle kore, svaku namažemo uljem, poređamo jednu na drugu i sečemo 6 trouglova sa prorezom po sredini. Vrh provučemo kroz prorez dva puta, a široki deo ivica savijamo odozdo. Poređamo pored loptice u sredini.

Odvojeno žumance pomešamo sa 1 supenom kašikom svežeg mleka i 1 supenom kašikom ulja, četkom namažemo pogače. Oblikujemo 6 loptica i uvaljamo u miks semenki. U sredinu svakog proreza stavljamo po jednu lopticu i posipamo susamom u sredini.

Pečemo u ugrejanoj rerni na 170 stepeni na 55 minuta, pred kraj pokrivamo aluminijumskom folijom da sačuvamo lepu boju. Vadimo na rešetku da se ohladi i namažemo maslacem za raskoš.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar