Način pripreme
Prosejte brašno 3 puta i dodajte so u njega, promešajte. Rastvorite kvasac i šećer u mlakom svežem mleku, ostavite da se aktivira.
Umutite jaja, ulje, kiselo mleko, dodajte nadošao kvasac i mešajte, dodajte smesu u brašno i zamesite meko testo. Uvijte testo u streč foliju i ostavite ga na toplom da se udvostruči. Rastopite maslac.
Podelite testo na 2 dela (mali i veliki), veći deo da bude ¾, a manji deo testa ¼. Na radnoj površini, obilno posutoj brašnom razvucite veći deo na pravougaonu koru debljine 0.5 cm, namažite je rastopljenim maslacem i uvijte u čvrst rolat.
Isecite dva kraja rolata i zajedno sa crveno obojenim slanim testom (recept za njega ćete naći na sajtu), oblikujte ružice, stavite ih jednu do druge u pleh, obložen papirom za pečenje.
Preostali rolat isecite na kriške debljine 1 cm i počnite da ređajte u krug od jedne ruže do druge, ređajte da jedno gleda ka spolja, a drugo ka unutra u plehu.
Od preostalog testa odvojite mali deo i oblikujte treću ružu od crvenog slanog testa, i stavite je kod druge dve, a od preostle loptice napravite pogaču i stavite je u sredinu pleha. Ostavite da nadođe oko 40 minuta.
Os slanog testa napravite motive, piliće u zavisnosti od broja ljudi koji se useljavaju u novi dom, isecite izrežite kućicu i ukrasite po vašoj želji. Namažite pogaču rastopljenim maslacem, umućenim žumancem, odvojenog prilikom mešenja testa.
Poređajte dekorativne elemente odozgo i stavite pogaču u prethodno ugrejanu rernu na 160 stepeni, proverite čačkalicom za zube da li je gotova.