Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača za useljenje

Pogača za useljenje

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Pogača za useljenje
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
1
"Za zdravlje, za novi dom i za sve podeljene trenutke sreće - pogača za useljenje"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 300 ml
  • ulje - 6 supenih kašika
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • sveži kvasac - 30 g
  • brašno - 900 g
  • maslac - 100 g, za premazivanje
  • žumanca - za premazivanje
  • slano testo - za dekorisanje
  • poslastičarska boja - za bojenje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno 3 puta i dodajte so u njega, promešajte. Rastvorite kvasac i šećer u mlakom svežem mleku, ostavite da se aktivira.

Umutite jaja, ulje, kiselo mleko, dodajte nadošao kvasac i mešajte, dodajte smesu u brašno i zamesite meko testo. Uvijte testo u streč foliju i ostavite ga na toplom da se udvostruči. Rastopite maslac.

Podelite testo na 2 dela (mali i veliki), veći deo da bude ¾, a manji deo testa ¼. Na radnoj površini, obilno posutoj brašnom razvucite veći deo na pravougaonu koru debljine 0.5 cm, namažite je rastopljenim maslacem i uvijte u čvrst rolat.

Isecite dva kraja rolata i zajedno sa crveno obojenim slanim testom (recept za njega ćete naći na sajtu), oblikujte ružice, stavite ih jednu do druge u pleh, obložen papirom za pečenje.

Preostali rolat isecite na kriške debljine 1 cm i počnite da ređajte u krug od jedne ruže do druge, ređajte da jedno gleda ka spolja, a drugo ka unutra u plehu.

Od preostalog testa odvojite mali deo i oblikujte treću ružu od crvenog slanog testa, i stavite je kod druge dve, a od preostle loptice napravite pogaču i stavite je u sredinu pleha. Ostavite da nadođe oko 40 minuta.

Os slanog testa napravite motive, piliće u zavisnosti od broja ljudi koji se useljavaju u novi dom, isecite izrežite kućicu i ukrasite po vašoj želji. Namažite pogaču rastopljenim maslacem, umućenim žumancem, odvojenog prilikom mešenja testa.

Poređajte dekorativne elemente odozgo i stavite pogaču u prethodno ugrejanu rernu na 160 stepeni, proverite čačkalicom za zube da li je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: