Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Teletina»Ćevap»Kebap sa teletinom (Çökertme Kebab)

Kebap sa teletinom (Çökertme Kebab)

Natalia PetrovaNatalia Petrova
Kuvar
1244698133
Kebap sa teletinom (Çökertme Kebab)
Fotografije: Natalia Petrova
1 / 4
31/01/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
1
"Toliko apetitno i krto teleće meso sa mlečnim sosom, čak i da nas ne pozovete, doći ćemo"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 400 g
  • krompir - 7 - 8 komada
  • maslac - 20 g
  • biber - prstohvat
  • so
  • ulje - za prženje
  • za marinadu
  • kiselo mleko - 5 supenih kašika
  • luk - 1 glavica, crni
  • ulje - 4 supene kašike
  • biber - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica, u ljuspicama
  • aleva paprika - 1 kašičica, ljuta
  • so - 1 kašičica
  • piment - prstohvat, mleven
  • za mlečni sos
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • beli luk - 2 - 3 čena ili 1 kašičica u prahu
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremamo marinadu tako što u odgovarajuću posudu izrendamo očišćeni luk i u nejga dodajemo ostale sastojke, pomešamo lepo dok ne dobijemo homogenu smesu i u tako pripremljenu marinadu dodajemo meso, isečeno na tanke trake. Ostavljamo u frižideru da se marinira 2 sata.

Oljuštimo krompir, operemo i isečemo na veoma tanke štapiće, nakon toga osušimo ubrusom i stavljamo da se prže u tiganju (šerpi) u ugrejanom ulju. Ulje treba da pokriva krompir, takođe, ako je posuda u kojoj pržimo krompir mala, treba da ga pržimo iz više puta. Ako krompir ne pržimo odjednom, ostatak ostavljamo u hladnoj vodi da ne pocrni.

Kad se meso marinira, vadimo ga iz marinade rešetkastom kašikom i stavljam oda se prži u ne mnogo toplom i suvom tiganju. Prženje mesa će oduzeti oko 20 minuta, zato što će se u početku stvoriti bujon i dok on ispari meso će dobiti lepu koricu, proći će dosta vremena. Periodično mešamo da se prži ravnomerno. Da ne bismo gubili vreme, možemo pržiti meso i krompir u isto vreme na dve ringle.

Mlečni sos pripremamo tako što izgnječimo čenove belog luka (očišćene) sa solju i u njih dodajemo mleko.

Čim krompir bude gotov, vadimo ga u odgovarajuću posudu, odozgo rasporedimo mlečni sos, a preko sosa i pečeno meso. Završavamo jelo tako što u tiganju ugrevamo maslac i u njega stavljamo prstohvat soli i prstohvat aleve paprike, pržimo sekund (pazimo da ne zagori) i dobijeni sos sipamo lagano odozgo (na gotovo jelo).

Toplo preporučujemo da se spoji sa arapskim tortiljama (durum) i povrćem, isečenim na tanke trake (krastavac, paradajz, kupus itd.).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: