Način pripreme
Kvasac pomešamo u mlakoj vodi sa šećerom i tri supene kašike brašna. Ostavljamo na 10-15 minuta da nadođe i sa ostalim sastojcima zamesimo testo.
Podelimo na dva jednaka dela, svaki deo namažemo uljem i stavljamo u frižider na jednu noć u kesice namazane uljem. Ujutru izvadimo i ostavljamo da testo odstoji i počinjemo da oblikujemo prvu pogaču.
Podelimo na lopte jednake veličine i poređamo u pleh, prečnika 28-30 cm, oblikujemo cvet. Namažemo umućenim žumancem sa 2 supene kašike svežeg mleka i posipamo semenkama. Pečemo u ugrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne dobije zlatnu boju, oko 30 minuta.
Za to vreme zamesimo testo za dekoraciju i razvlačimo tanku koru. Isečemo na trake od 2 cm, a njih na pravougaonike 6 cm. Makazama isečemo listove i nožem oblikujemo žilice. Pre nego što bude gotov, vadimo pogaču, namažemo četkom bele listiće sa donje strane i zalepimo između loptica.
Pečemo još 10 minuta, ako je potrebno pokrivamo folijom da se sačuva boja. Ostavljamo na rešetku da se ohladi, namazana maslacem i pokrivena krpom.
Drugo testo podelimo na dva dela, od jednog oblikujemo lopte kao cvet za sredinu. Drugi deo testa podelimo na tri dela i svaku razvučemo na okrugle kore, namazane uljem i poređane jedna na drugu. Prstoma pritiskamo odozgo da dobijemo prečnik 30 cm i sečemo na 8 trouglova.
Uvijamo u kiflice i svaku sečemo po sredini na dva dela i poređamo u pleh. Namažemo umućenim žumancem sa svežim mlekom i posipamo semenkama. Pečemo u ugrejanoj rerni na 170 stepeni 30 minuta, posle izvadimo i zalepimo u sredinu listove.
Pečemo još 10-15 minuta ispod folije i vadimo da se ohladi, ponovo namažemo maslacem i pokrivamo krpom. Jedna pogača je za moje zdravlje, a druga će biti poklon! Ukusno i lepo!