Andrejeva pogača

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Andrejeva pogača
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 9
10/04/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Po povod praznika i za zdravlje sivh - Andrejeva pogača"

Potrebni sastojci

  • brašno - 900 g
  • voda - 400 ml (mlaka)
  • kvasac - 1 kockica (42 g)
  • jaja - 3 komada
  • ulje - 5 supenih kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • ulje - 30 - 40 ml (za premazivanje)
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte malo vodu i rastvorite u 100 ml kvasac, šećer i 3-4 supene kašike brašna. Pokrijte posudu i ostavite da se kvasac akrivra.

Prosejte brašno i napravite u udbljenje, po ivici sipajte so. Umutite 2 jajeta i 1 belance (žumance odvojite za premazivanje pogače).

Dodajte u brašno umućena jaja, ulje, preostalu vodu (300 ml) i kvasac.

Zamesite meko testo koje se ne lepi po prstima. Namažite uljem i ostavite da nadođe dok se ne udvostruči.

Kidajte od testa komade veličine kajsije :) Razvucite svaku na traku dužine oko 15 cm, namažite je uljem i uvijte u rolat.

Stavite svaku u namazan pleh, ravne i na rastojanju jednu od druge.

U odvojeno žumance dodajte malo vode, promešajte i namažite pogčau.

Stavite da se peče u ugrejanoj rerni na 200 stepeni 30-40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Proverite drvenim štapićem da li je gotovo ili čačakalicom za zube.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: