Način pripreme
Isečemo tikvice na panjiće oko 7-8 centimetara i izdubimo unutrašnjost kašičicom. Gotove očišćene tikvice stavljamo u šerpu sa kipućom vodom na oko 3 minuta i vadimo ih rešetkastom kašikom.
Pripremamo nadev, tako što sečemo na sitno luk i zapržimo u tiganju dok ne omekša. Dodajemo mleveno meso, tako što ga usitnimo dok se ne pretvori u mrvice i dodajemo malo deo izdubljene unutrašnjosti tikvica.
Malo pre nego što izvadimo iz tiganja, dodajemo i usitnjen peršun i mirođiju.
Po ukusu dodajemo biber i so. U podmazanu posudu za pečenje ređamo tikvice i punimo ih gotovim nadevom.
Stavljamo da pečemo na umereno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, a malo pre nego što su gotove, ređamo preko svake tikvice parčence kačkavalja, da se zapeče.
Već gotove tikvice garniramo sosom od umućenog kiselog mleka sa belim lukom, mirođijom i solju.