Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Umak»Umak od sireva i tamnog piva

Umak od sireva i tamnog piva

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367532k
Umak od sireva i tamnog piva13 / 13
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
"Ostavite nas da pripremimo umak - vi donesite samo krekere da ih probate"

Potrebni sastojci

  • maslac - 60 g
  • brašno - 2 - 3 supene kašike
  • sveže mleko - 1 šolja
  • tamno pivo - 150 ml
  • čedar - 100 g
  • ementaler - 100 g
  • parmezan - 100 g
  • ljuta aleva paprika - 1/2 kašičice
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Rastopite maslac u posudu na ringli i dodajte brašno. Mešajte energično dok se ne stvori gusta smesa i propržite na kratko.

Počnite da sipate lagano sveže mleko. Začinite solju i biberom i ostaivte smesu da provri i da kratko krčka.

Za to vreme izrendajte sireve. Skinite posudu sa vatre i dodajte unutra, sipajte tamno pivo i promešajte.

Vratite posudu na vatru i smanjite temperaturu. Mešajte periodično sos dok se sirevi ne rastope i da miris piva ispari.

Ostavite sos da vri na umerenoj vatri nekoliko minuta i skinite sa vatre.

Prespite gotov sos u posudu i pospite ljutom alevom paprikom.

Servirajte umak od sireva i tamnog piva sa slanim krekerima, čipsom ili prepečenim kriškama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: