Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Sladak hleb»Slatki hleb sa kakaom i cimetom

Slatki hleb sa kakaom i cimetom

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Slatki hleb sa kakaom i cimetom
Fotografije: Albena Asenova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Ovaj slatki hleb je toliko sladak da ga jedemo ovako, ne serivamo ga ni sa čim drugim!"

Potrebni sastojci

  • testo
  • sveže mleko - 120 ml
  • kvasac 1/2 kockice
  • šećer - 3 supene kašike
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 2 supene kašike, rastopljeno
  • brašno - koliko je potrebno za meko testo
  • vanila
  • nadev
  • orasi - 1 1/2 šolje, mleveni
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • maslac - 1/2 šolje
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 1/2 šolje
  • cimet - 1 kašičica
  • kakao - 1 kašičica
  • vanila
* merne jedinice

Način pripreme

Aktiviramo kvasac sa mlakim mlekom, 1 supenom kašikom šećera i 2 supene kašike brašna. Ostavljamo da nadođe dok se ne pojave baloni. Preostalo brašno prosejemo, pravimo udubljenje u sredini.

Jaja umutimo sa preostalim šećerom. Sipamo ih zajedno sa mlekom, mekanim maslacem i nadošlim kvascem u sredinu udubljenja. Dodajemo i vanilu (esenciju, kesicu ili iz štapić). Zamesimo meko testo koje ne treba da se lepi. Oblikujemo testo na loptu i ostavljam da nadođe dok se ne udvostruči.

Nadev pripremamo tako što prvo pomešamo suve sastojke - mlevene orahe, šećer, cimet, kakao, vanilu i šećer. Promešamo lepo, nakon toga dodajemo umućeno žumance jednog jajeta (pomešano viljuškom), mekani maslac i sveže mleko. Dobro promešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.

Pospemo brašnom radnu površinu ili sto, na kojem radimo sa testom. Razvučemo tanku pravougaonu koru. Rasporedimo nadev ravnomerno preko kore. Uvijamo u rolat po širini pore i malo razvučemo.

U prethodno namazan duguljast kalup stavljamo jedan kraj rolata i posle savijamo tako da dobijemo nekoliko spratova. Kod mene je rolat bio dosta mekan i možda je bio previše tanak tako da je puka i bilo je potrebno da ga savijem nekoliko puta, da ga uvijem, nadev je izašao i nisam mogla da dobijem željeni efekat.

Ostavljamo ponovo da nadođe i nakon toga odozgo namažemo preostalim umućenim belancem. Možemo posuti šećerom odozgo, ali ja nisam to uradila. U početku pečemo 15 minuta na 180 stepeni, a posle smanjujemo temperaturi na 150 stepeni i pečemo još oko 45 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: