Način pripreme
Aktiviramo kvasac sa mlakim mlekom, 1 supenom kašikom šećera i 2 supene kašike brašna. Ostavljamo da nadođe dok se ne pojave baloni. Preostalo brašno prosejemo, pravimo udubljenje u sredini.
Jaja umutimo sa preostalim šećerom. Sipamo ih zajedno sa mlekom, mekanim maslacem i nadošlim kvascem u sredinu udubljenja. Dodajemo i vanilu (esenciju, kesicu ili iz štapić). Zamesimo meko testo koje ne treba da se lepi. Oblikujemo testo na loptu i ostavljam da nadođe dok se ne udvostruči.
Nadev pripremamo tako što prvo pomešamo suve sastojke - mlevene orahe, šećer, cimet, kakao, vanilu i šećer. Promešamo lepo, nakon toga dodajemo umućeno žumance jednog jajeta (pomešano viljuškom), mekani maslac i sveže mleko. Dobro promešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
Pospemo brašnom radnu površinu ili sto, na kojem radimo sa testom. Razvučemo tanku pravougaonu koru. Rasporedimo nadev ravnomerno preko kore. Uvijamo u rolat po širini pore i malo razvučemo.
U prethodno namazan duguljast kalup stavljamo jedan kraj rolata i posle savijamo tako da dobijemo nekoliko spratova. Kod mene je rolat bio dosta mekan i možda je bio previše tanak tako da je puka i bilo je potrebno da ga savijem nekoliko puta, da ga uvijem, nadev je izašao i nisam mogla da dobijem željeni efekat.
Ostavljamo ponovo da nadođe i nakon toga odozgo namažemo preostalim umućenim belancem. Možemo posuti šećerom odozgo, ali ja nisam to uradila. U početku pečemo 15 minuta na 180 stepeni, a posle smanjujemo temperaturi na 150 stepeni i pečemo još oko 45 minuta.