Način pripreme
1. Teleće meso isecite na kocke i uvaljajte ga dobro u majčinu dušicu, ruzmarin, biber, maslinovo ulje, namrvljene lovorove listove i brendi. Ostavite da odstoji 40 minuta na sobnoj temperaturi.
2. Iseckajte na krupno strukove praziluka zajedno sa njihovim zelenim delovima, dobro očišćene.
3. Zagrejte ulje i u njemu izdinstajte praziluk sa malo soli dok ne omekša. Dodajte mu komadiće teletine, uvaljane u brašno. Zapržite na kratko, mešajući.
4. Sipajte vino i deglazirajte. Čim se redukuje, sipajte bujon, odvajajući mali deo za dolivanje u procesu kuvanja.
5. Kuvajte pod poklopcem jedan sat ili malo više, dok meso ne postane krhko. Na kraju razredite sa ostatkom bujona, ako nije bilo potrebno da ga dolivate tokom kuvanja. Možete da dodate i vodu u slučaju da nemate dovoljno tečnosti.
6. Stavite pastu od paradajza i posolite janiju po ukusu. Kuvajte teleću janiju još 10 minuta.
Beleška: Možete da koristite koncentrisanu pastu od crvenih paprika ili da je napravite sami potapajući dve suve paprike u vodu i čim se hidriraju da isečete meso sa njih.
7. Pospite teleću janiju sa prazilukom sveže iseckanim peršunom i servirajte vruću.
Prijatno!