Način pripreme
Pileće batake osušimo. Začinimo solju i biberom. Ostavljamo da odstoji 20-30 minuta pre nego što prelijemo marinaodom.
Nju pripremamo tako što pomešamo kiselo mleko, pavlaku, pastu tika masala, maslinovo ulje, sok od limuna i izgnječen čen belog luka.
Prelivamo smesom pileće meso i stavljamo streč foloju na pleh. Ja koristim vatrostalnu činiju.
Marinada začini pileće meso najmanje 5 sati, dobro je da stoji u frižideru jedan dan.
Za to vreme pripremamo maslac sa orasima.
Orahe prethodno potopimo u vodu. Operemo i osušimo. Sameljemo ih u blenderu zajedno sa sitno izrendanom gorgonzolom. Začinimo sa malo soli i bibera i dodajemo mekani maslac.
Smesu rasporedimo preko streč folije i uvijamo u rolat.
Marinirane batake poređamo u namazan pleh, obložen papirom za pečenje. Odvajamo pažljivo kožu sa dela grudi ka bataku, ali ne do kraja.
Stavljamo na meso po kašiku od orahovog maslaca. Vraćamo kožu ponovo, dobro pokrivamo.
Preostali deo masalca držimo pored rerne na toplom.
Uvijamo dobro pleh aluminijumskom folijom i pečemo u ugrejanoj rerni na 200 stepni oko 35 minuta. Meso se izdinstalo i ostalo je sočno unutra.
Skidamo foliju i namažemo obilno batake sa još malo maslaca.
Pečemo na 170 stepeni još 30 minuta dok kožica ne postane hrskava i lepo rumena.
Za prilog potopimo pirinač u hladnu vodu na 20 minuta. Šalot sitno iseckamo i sotiramo u rastopljenoj masnoći. Ako pri ruci imate pačiju mast, koristite je. Ukus pirinča je mnogo bolji.
Dodajemo oceđeni pirinač i mešamo dok ne dobije staklenu boju. Onda dodajemo pečurke i šargarepu, isečenu na krugove. Začinimo solju, biberom i majčinoom dušicom. Prelivamo vrelom vodom ili pilećim bujonom 1:3.
Kuvamo na umerenoj vatri dok ne bude gotovo.
Serviramo pileće batake tople sa prilogom od pirinča