Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Rižoto»Rižoto sa morskim plodovima na italijanski način

Rižoto sa morskim plodovima na italijanski način

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Rižoto sa morskim plodovima na italijanski način
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
47 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Svako može da pravi rižoto, samo treba da proba da ga pripremi po ovom receptu i uveriće se"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 320 g, arborio, bomba ili drugi okrugao pirinač
  • škampi - 250 g, neoljušteni
  • lignje - 100 g
  • sipa - 100 g
  • maslinovo ulje - 40 - 50 ml
  • luk - 50 g (1/2 srednje glavice)
  • mladi beli luk - 4 - 5 strukova
  • belo vino - 125 ml
  • voda - 1 l
  • maslac - 50 g
  • parmezan - 60 g
  • so - 1 supena kašika ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Oljuštite škampe i sve ljuske i glave stavite na vatru sa delom maslinovog ulja da se prži 3 minuta. Sipajte vodu i kuvajte 20 minuta na umerneoj vatri. Gotov bujon procedite kroz finu cediljku.

2. Iseckajte luk, mladi beli luk, lignje i sipu sitno. Ugrejte sa preostalim maslinovim uljem i u njega prvo stavite luk, čim postane providan dodajte beli luk i morske plodove (sipu i lignje) i pržite 5-6 minuta.

3. Sipajte pirinač arborio, mešajte 2 minuta, nakon toga sipajte vino i kuvajte kratko sa otvorenim poklopcem da alkohol ispari.

4. Sipajte 500 ml bujona iz škampa i kuvajte dok ga ne upije, mešajte četo da se olakša odvajanje skroba i dok ne dobije kremastu strukturu, tipičnu za rižoto. Nakon što upije bujon, sipajte još 300 ml i ponovo mešajte dok se upije tečnost (ceo proces oko 15 minuta, ne više).

5 . Dodajte oljuštene škampe, so i maslac, isečen na male komade i kuvajte još 1-2 minuta.

6. Gotov kremasti rižoto sa morskim plodovima, ali sa jasno rasporedeđenim zrnima pirinča (pirinače ne treba da bude kašast nikad) rasporedte u porcije i svaku pospite fino izrendanim parmezanom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: