Način pripreme
1. Rastvorite kvasac sa jednom kašikom šećera u polovini mlakog mleka. Ostavite da nadođe 7-8 minuta.
2. Prosejte brašno u posudu miksera sa nastavcima za testo. Za ovaj recept se preporučuje da radite sa njima pošto treba da dobijete meko i lepljivo testo.
3. Napravite udubljenje u brašnu i u njega razbijte jaja, sipajte ulje, nadošao kvasac, vanili, šećer, rum i koru od limuna, fino izrendanu. Uključite uređaj da mesi 6 minuta, za to vreme stavite u testo male komade mekog masalca. Ostavite da odstoji 5 minuta i nastavite još malo da mesite, sipajte brašno ako vam se čini da je testo previše retko, ali majte u vidu da treba da ostane meko.
4. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite na toplom da nadođe 1 sat.
5. Obilno namažite dno i ivice pleha, prečnika 28 cm sa dnom koje se skida. Stavite dve kore za pitu, savijete tako da odgovaraju obliku pleha. Sipajte i poravnajte polovinu mekog testa. Pokrijte sa još dve kore, obilno namažite rastopljenim maslacem i sipajte i poravnajte preostalim testom. Na kraju završite sa preostale dve kore, poklopite pitu.
Kada stavljate kore ne treba da pritiskate, nego da stavite tako da ima mesta da testo nadođe, iako će se ono svakao podići. Ostavite pitu milibrot da nadođe ponovo 1 sat i 30 minuta.
6. Ugrejte rernu do 180 stepeni i pecite pitu dok ne dobije tamnozlatnu boju oko 40-45 minuta. Nakon što izvadite iz rerne, skinite dno, a pitu ostavite da se ohladi.
7. Pripremite sirup od navedenih sastojaka, kuvajte dok se ne zgusne na umerneoj vatri oko 15 minuta. Ostavite da se malo ohladi, da ne bude preterano vrela i prelijte pitu, prethodno isečenu na komade i ponovo zakopčajte pleh. Cilj je da ne bude previše prelivena, nego malo.
8. Ostavite slatku pitu da se potpuno ohladi i servirajte.
Neka vam je slatko!