Pačetina magre sa jedinstvenim sosom od limete

02/07/2019
"Delikates, dostojan kuhinje svakog prefinjenog restorana - pogledajte kako da pripremite Pačetinu magre sa sosom od limete "
Priprema18 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno58 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano62
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • pačetina magre - 2 komada (850 g file sa kožom)
  • ruzmarin - 1 supena kašika
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu, krupnija, u ljuspicama
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • za sos od limete
  • šalot - 3 - 4 komada
  • celer - 1 struk
  • praziluk - 1 struk, mali (oko 100 g) beli deo
  • paradajz - 1 komad
  • limeta - 2 komada
  • maslac - 30 g
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • so - po ukusu
  • šećer - 4 - 5 supenih kašika
  • sirće - 1 supena kašika
  • belo vino - 250 ml
  • pileći bujon - 250 ml
  • rum - 1 - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite pačije grudi od viška žilica i masti. Napravite proreze po koži po dijagonali u obliku romboida, ne idite do mesa.

2. Natrljajte magre ruzmarinom i biberom, a so utrljajte samo u kožu. Ostavite sa strane dok ne dođe red da se priprema.

3. Počnite sa sosom, za njega krupnije iseckajte šalot, celer i praziluk. Propržite sa malo soli u maslacu i maslinovom ulju dok ne omekša i polako počne da dobibja boju. Dodajte paradajz - izrendan i kuvajte 1-2 minuta, onda sipajte šećer i mešajte da se karamelizuje.

4. Iscedite sok od dve limete i izrendajte koru jedne. Sipajte polovinu soka u karamelizovano povrće i mešajte kratko.

5. Sipajte vino i sačekajte da alkohol ispari 1-2 minuta, nakon toga sipajte bujon, preostali sok od limete, sirće i još soli po ukusu.

6. Sipajte rum, rendani citrus (samo zeleni deo, fino izrendan na rende za citruse). Možete sipati malo odvojene pačije masti, daje odličan miris. Mešajte još 2-3 minuta i regulišite po ukusu sa još soli, još šećera, u zavisnosti kakvu notu volite više. Takođe možete razrediti sa još bujona ili vode.

7. Pasirajte gotov sos od limete da bude što je moguće finiji. Ako je gust, razredite sa malo vode. Održavajte topao na ringli na minimalnoj temperaturi.

8. Dolazi red na pačiji magre. Da biste ih pripremili na najlakši i nabolji način prvo uključite rernu da se ugreva do 200 stepeni. Po želji dodatno možete natrljati koricama citrusa za intenzivniji miris. Ugrejte tiganj na jakoj vatri i kad bude topao stavite magre sa kožom dole. Nije potrebno da stavljate masnoću, pošto od same kože će se odvojiti masnoća. Kod nekih pačijih grudi je više, kod nekih manje. Ako počne da se odvaja mnogo, odvajajte iz tiganja sa strane. Cilj je da se samo malo peče, a ne da se prži.

9. Nakon što dobije tamnozlatnu boju sa strane kože, okrenite i pecite sa druge strane kratko, ponovo da dobije zlatnu boju.

10. Prebacite pačije grudi u pleh, pospite sa malo maslinovog ulja ili masti koja se odvojila i uvijte aluminijumskom folijom. Stavite u ugrejanu rernu i pecite 10-15-20 minuta, zavisi kako želite da bude pečeno. Imajte u vidu da je pačetina divljač, ipak, ako se mnogo prepeče bude žilava i suva. Idealno za mene je medium sa tamnom koricom, svetlo bledoroze meso i jarko roze unutrašnjost.

11. Nakon što izvadite iz rerne ostavite meso da odstoji 4-5 minuta da bi se slegli sokovi i da ostane sveže i krto. Imajte u vidu da će se i tu prosec kuvanja nastaviti.

12. Izvadite na tanjir, isecite na kriške, koristite oštar nož za meso, da se seče kao maslac, a ne da zgnječi meso. Pospite krupnijom solju i prleijte ukusnim slatko-kiselim sosom od limete.

Servirajte toplo za prazničnu večeru!

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar