Bonapeti.rs»Recepti»Grickalice»Grisine»Grisine sa maslinama i susamom

Grisine sa maslinama i susamom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5311533k
Grisine sa maslinama i susamom
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
8
"Prihvatamo kao lični izazov da pijedemo grisine što brže, zato što su jedinstvenog ukusa"

Potrebni sastojci

  • brašno - 3 šolje + još malo za mešenje
  • brašno od spelte - 1 šolja
  • kukuruzni griz - 2 supene kašike
  • voda - 280 ml, mlaka
  • suvi kvasac - 1 kesica, dr Oetker
  • belo vino - 5 supenih kašika, suvo
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike, aromatično
  • masline - 1 šolja, isečene, kalamata
  • šećer - 1 kašičica, ravna
  • morska so - 1 kašičica
  • origano - 1 supena kašičica
  • susam - 2 supene kašike
  • za premazivanje grisina
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • origano - ½ kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Prosevamo dve vrste brašna, da busmo uneli brašno u njih. U njih dodajemo so, kukuruzni griz, sitno isečene masline, i pola semena susama.

U mlakoj vodi aktiviramo kvasac sa šećerom. Kad nadođe sipamo u udubljenje u brašnu i dodajemo maslinovo ulje.

Često sam navodila da u flašu dodajemo 3-4 čena belog luka i sveže grančice origana. Tako koristim začinjeno maslinovo ulje cele godine.

Zamesimo meko i elastično testo. Uvijamo namazanom folijom i stavljamo na toplo oko sat vremena da se udvostruči.

Stavljamo testo na brašnom posudu radnu površinu i kratko mesimo. Podelimo na tri dela da nam bude lakše.

Pokrivamo lopte od testa pamučnom krpom da se ne suše dok obrađujemo prvo.

Na brašnom posutoj radnoj površini razvučemo koru debljine oko 1 cm. Prebacujemo na namazan papir za pečenje. Gledamo da bude prečnika kao pleh za pečenje. Ja koristim onaj iz rerne.

U maslinovo ulje dodajemo izmrvljeni suvi origano, čiji su ukus i miris zasićeni. Promešamo dobro sastojke i uz pomoć silikonske četke namažemo površinu razvučene kore.

Posipamo obilno origanom i susamom.

Isečemo testo na trake, malo ih uvijemo, da liči po dužini na grisine.

Prebacujemo ih zajedno sa papirom za pečenje u plehu. Budu brzo i lako.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 7-10 minuta sa ventilarom.

Procedimo na isti način i sa ostalim loptama od testa.

Pečene grisine sa maslinama i susamom možete kombinovati u svako doba ovako ili u kombinaciji sa humusom i predjelom.

Oni su neodoljivo ukusan sastojak, isečeni kao krutoni uz prolećnu salatu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: