Način pripreme
Prosevamo dve vrste brašna, da busmo uneli brašno u njih. U njih dodajemo so, kukuruzni griz, sitno isečene masline, i pola semena susama.
U mlakoj vodi aktiviramo kvasac sa šećerom. Kad nadođe sipamo u udubljenje u brašnu i dodajemo maslinovo ulje.
Često sam navodila da u flašu dodajemo 3-4 čena belog luka i sveže grančice origana. Tako koristim začinjeno maslinovo ulje cele godine.
Zamesimo meko i elastično testo. Uvijamo namazanom folijom i stavljamo na toplo oko sat vremena da se udvostruči.
Stavljamo testo na brašnom posudu radnu površinu i kratko mesimo. Podelimo na tri dela da nam bude lakše.
Pokrivamo lopte od testa pamučnom krpom da se ne suše dok obrađujemo prvo.
Na brašnom posutoj radnoj površini razvučemo koru debljine oko 1 cm. Prebacujemo na namazan papir za pečenje. Gledamo da bude prečnika kao pleh za pečenje. Ja koristim onaj iz rerne.
U maslinovo ulje dodajemo izmrvljeni suvi origano, čiji su ukus i miris zasićeni. Promešamo dobro sastojke i uz pomoć silikonske četke namažemo površinu razvučene kore.
Posipamo obilno origanom i susamom.
Isečemo testo na trake, malo ih uvijemo, da liči po dužini na grisine.
Prebacujemo ih zajedno sa papirom za pečenje u plehu. Budu brzo i lako.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 7-10 minuta sa ventilarom.
Procedimo na isti način i sa ostalim loptama od testa.
Pečene grisine sa maslinama i susamom možete kombinovati u svako doba ovako ili u kombinaciji sa humusom i predjelom.
Oni su neodoljivo ukusan sastojak, isečeni kao krutoni uz prolećnu salatu.