Način pripreme
Prosejte brašno, dodajte u njega so i promešajte. Nakon toga napravite udubljenje.
Ugrejte malo vodu i u njoj rastvorite kvasac. Dodajte u brašno zajedno sa maslinovim uljem (može i uljem).
Zamesite meko testo. Ako je potrebno dodajte još malo brašna.
Gotovo testo namažite sa malo ulja i stavite u rernu, uključite je na 50 stepeni. Nakon 5 minuta isključite i ostavite testo da nadođe, dok se ne usvostruči.
Na brašnom posutu radnu površinu stavite testo i dodajte semenke. Premesite kratko koliko da se semenke ravnomerno rasporede.
Stavite testo u vatrostalnu činiju, prethodno namazanu sa malo ulja i stavite ponovo u rernu na 20 minuta.
Čim nadođe pospite kroz sitno sa malo brašna. Napravite proreze žiletom.
Stavite poklopac i uključite rernu na 200 stepeni. Pecite hleb 20 minuta, nakon toga skinite poklopac, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 15-20 minuta dok ne bude gotovo.
Nakon šti ispečete ostavite crni hleb da se ohladi na rešetku i onda isecite. Ukusan i zdrav domaći hleb.
Prijatno uz ovaj crni hleb u vatrostalnoj činiji.