Način pripreme
Slaninu isečemo na komade srednje veličine i jednim delom pokrivamo dno zemljane posude. Nakon toga ređamo kapamu - red kupusa, red mesa, red pirinča.
Ponavljamo ovu proceduru dok ne potrošimo sastojke, poslednji red je kupus. Između redova stavljamo lovorov list, biber i piment.
Kiseli kupus i slanina su slani pa ne stavljam so, ali ako koristite svežu slaninu ili kiseli kupus nije mnogo slan, možete dodati malo soli.
Na kraju pokrivamo celim listom kupusa i preko poređamo slaninu, čija će se mast slivati u jelo za vreme pečenja. Prelivamo čašom belog vina.
Dodajemo i malo ulja - kapama je lepa kada je masna. Isečenim, pokvašenim krugom papria većeg prečnika nego otvor posude, zapušimo i stavljamo poklopac. Stavljamu u ugrejanu rernu.
Pečemo na visokoj tempraturi dok kapama ne provri, nakon toga ostavljamo da vri na tihoj vatri 4-5 sati.