Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Pačetina»Pečena patka»Patka u đuvečari sa kiselim kupusom

Patka u đuvečari sa kiselim kupusom

ZoriZori
Guru
8932865k
Patka u đuvečari sa kiselim kupusom
Fotografije: Zori
10 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
4
"Patka sa kiselim kupusom - to je klasika, a patka sa kiselim kupusom u đuvečari - ostvaren san"

Potrebni sastojci

  • patka - 2 kg + iznutrice
  • za premazivanje patke
  • kumin - 1/2 kašičice
  • biber - 1/4 kašičice
  • aleva paprika - 1/2 kašičice
  • so - 1/2 kašičice
  • ulje - 2 supene kašike
  • za povrće
  • kiseli kupus - 3 kg
  • kisela šargarepa - 2 komada (iz bureta sa kiselim kupusom)
  • đumbir - 1/2 malog korena mariniran (iz kupusa sa kiselim kupusom)
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • biber - 1 kašičica, u zrnu
  • kumin - 1 kašičica, u zrnu
  • piment - 7 - 8 zrna
  • ulje - 3 - 4 supene kašike
  • lovorov list - 3 - 4 komada
  • voda - 500 ml
  • ljute paprike - suve po želji za serviranje
* merne jedinice

Način pripreme

U duboki tiganj ili šerpu stavljamo ulje i kiseli kupus, isečen krupnije. Ako je kupus mnogo slan, operite ga prethodno hladnom vodom i ocedite u đevđiru. Kupus propržite lagano, dodajte i kiselu šargarepu, isečenu na kockice, na kraju pospite alevom paprikom.

Sipamo u đuvečaru na dno stavljamo cele, neoljuštene čenove belog luka, komade mariniranog đumbira, lovorov list, zrna pimenta, biber i kumin. Pravimo gnezdo u kupus gde ćemo staviti patku.

Patku lepo operemo i natrljamo spolja i iznutra sa malo soli, mlevenim biberom, kuminom, alevom paprikom i uljem.

U nju stavljamo oprane iznutrice - džigericu, srce, vrat, želuce.

Sipamo vodu u đuvečaru, poklopimo poklopcem i pečemo na umerenoj vatri (180 stepeni) oko sat i po.

Nakon toga otvorimo i vraćamo u rernu na još 20-25 minuta dok patka ne dobije apetitnu koricu. Ja sam je nakon 15 minuta okrenula da bi uhvatila zlatnu koricu sa obe strane.

Dobro je da nakon što isključite rernu da ostavite patku da odstoji unutra, nemojte otvarati vrata bar 20 minuta.

Patku servirajte podeljenu na komade i ukrasite kiselim kupusom i odvojenim sosom iz đuvečare. Za sos je dobro da servirate ukusan domaći hleb za umakanje.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: