Alevropita - grčki tanak hleb sa sirom

23/07/2019
"Roze paradajz, alevropita i malo sira - šta čoveku više treba "
Priprema20 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno60 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano106
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 150 g
  • mleko - 250 ml, sveže
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 prstohvat
  • sir - 150 g, belo
  • masalc - 30 g, hladan
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Uključite rernu da se ugreva na 200 stepeni. Skinite rešetku na najniži nivo. Namažite pleh prečnika 30 cm maslinovim uljem.

U posudi umutite jaje sa brašnom i prstohvatom soli. Razredite sa svežim mlekom, promešajte žicom dok ne dobijete homogenu smesu, gušću od smese za palačinke.

Isecite hladan maslac na male komade i izmrvite sitno sir. Stavite pleh sa maslinovim uljem u ugrejanu rernu na oko 3 minuta da se ugreje i dok maslinovo ulje ne počne malo da se puši.

Izvadite topao pleh i sipajte pripremljenu smesu. Smesa će se razliti po plehu. Odozgo rasporedite sir i komade maslaca.

Vratite pleh u rernu i pecite kako je na donjem nivou oko 40 minuta. Ili dok ne dobije tamnozlatnu boju. Izvadite i ostavite 5 minuta. Isecite na komade i servirajte.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar