Način pripreme
Skuvamo pirinač sa rendanom šargarepom i sitno iseckanim lukom, zajedno sa himalajskom solju, mlevenim biberom, kuminom, nerafinisanim suncokretovim uljem ili u aparatu za kuvanje pirinča ili na ringli - po želji! Lakše je u aparatu za kuvanje pirinča, pošto može da se kuva samostalno, ne treba stalno da se meša, možemo pripremiti listove zelja.
Operemo ih dobro i odsečemo drške do početka lista, poparimo u vreloj vodi i ostavljamo na oko minut - ne više, samo da omekšaju da bismo lakše savili sarme.
Nakon što pirinač i povrće bude gotovo, ako je potrebno možemo dodati još malo soli i bibera - za zasićeniji ukus.
Pažljivo uzimamo jedan list zelja, sipamo jednu supenu kašiku nadeva i savijamo sarme od zelja. Pošto su listovi zelja duguljasti za razliku od kupusa, postoji dva načina za savijanje sarmi.
Prvi je tako što stavimo nadev i savijemo list sa četiri strane kao koverat za pismo.
Drugi je tako što sipamo pirinač, rasporedimo ga po dnu, uvijamo dve strane i užu stranu od duže uvijamo u rolat - tako su tutlaste i lepe. Gotove savijene sarme stavljamo da se pripremaju na pari u šerpi sa lepezom (korpa za kuvanje na pari) oko 5 minuta.
Ukusne sarmice od zelja serviramo zajedno sa preostalim nadevom od pirinča, prelivenim kiselim mlekom. Odlične mekane sarme od zelja - više su krehke nego tradicionalne sa listovima vinove loze ili od kupusa. Neverovatno dobra kombinacija!
Veoma ukusno!