Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Krhke sarmice od zelja

Krhke sarmice od zelja

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661205k176
Krhke sarmice od zelja
Fotografije: Iliana Parvanova
2 / 5
23/07/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
3
"U sastojke za ove sarmice od zelja dodajte i merak - potreban je da biste polako i pažljivo savili, da biste mogli da uživate u njima"

Potrebni sastojci

  • zelje - 18 velikih listova
  • pirinač - 1 šolja
  • šargarepa - 2 komada
  • luk - 1 glavica
  • himalajska so - 1 kašičica
  • biber - 1/2 kašičice, mleven
  • kumin - 1 prstohvat
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 1 supena kašika
  • kiselo mleko - 1/2 kofice
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvamo pirinač sa rendanom šargarepom i sitno iseckanim lukom, zajedno sa himalajskom solju, mlevenim biberom, kuminom, nerafinisanim suncokretovim uljem ili u aparatu za kuvanje pirinča ili na ringli - po želji! Lakše je u aparatu za kuvanje pirinča, pošto može da se kuva samostalno, ne treba stalno da se meša, možemo pripremiti listove zelja.

Operemo ih dobro i odsečemo drške do početka lista, poparimo u vreloj vodi i ostavljamo na oko minut - ne više, samo da omekšaju da bismo lakše savili sarme.

Nakon što pirinač i povrće bude gotovo, ako je potrebno možemo dodati još malo soli i bibera - za zasićeniji ukus.

Pažljivo uzimamo jedan list zelja, sipamo jednu supenu kašiku nadeva i savijamo sarme od zelja. Pošto su listovi zelja duguljasti za razliku od kupusa, postoji dva načina za savijanje sarmi.

Prvi je tako što stavimo nadev i savijemo list sa četiri strane kao koverat za pismo.

Drugi je tako što sipamo pirinač, rasporedimo ga po dnu, uvijamo dve strane i užu stranu od duže uvijamo u rolat - tako su tutlaste i lepe. Gotove savijene sarme stavljamo da se pripremaju na pari u šerpi sa lepezom (korpa za kuvanje na pari) oko 5 minuta.

Ukusne sarmice od zelja serviramo zajedno sa preostalim nadevom od pirinča, prelivenim kiselim mlekom. Odlične mekane sarme od zelja - više su krehke nego tradicionalne sa listovima vinove loze ili od kupusa. Neverovatno dobra kombinacija!

Veoma ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: