Način pripreme
Lepo operite tikvice. Odsecite drške i zadnji deo. Isecite tikvice (od strane debljeg dela) na panjiće. Izvadite unutrašnjost panjića sa jedne strane, ostavite dno. Unutrašnji deo sitno isecite.Pošto će biti mnogo za nadev, odvojite od unutrašnjosti i tankih dela (koji su preostali od sečenja panjića) za drugo jelo, na primer izrendajte za ćuftice od tikvica.
Isecite luk i šargarepu sitno, a paradjz oljuštite i izrendajte. Ugrejte ulje na umerenoj temperaturi na vatri u dubokom tiganju. Propržite isečeni luk i šargarepu dok ne omekša, oko 2 minuta. Dodajte mleveno meso i pržite, pritiskajte spatulom da izmrvite.
Pržite oko 5 minuta i dodajte rendani paradajz, isečenu unutrašnjost tikvica i isečenu mirođiju. Začinite solju po ukusu. Pržite, mešajte periodično još oko 5 minuta i skinite sa vatre. Ostavite da se malo ohladi i napunite pripremljene panjiće od tikvica.
Poređajte uspravno u odgovarajuću posudu. Sipajte oko 1/2 šolje tople vodu u tiganj iz nadeva da sve pokupite sa njega i sipajte u pleh sa pripremljenim punjenim tikvicama.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Sa ostacima od tikvica možete odseći poklopce i da stavite foliju prilikom pečenja da se mleveno meso pre prepeče po vrhu. Ja to nisam uradila i odozgo mi se prepeklo meso, ali nije bilo loše nego samo tvrdo.
Kad tikvice budu gotove, napravite sos. Umutite žumanca sa kiselim mlekom. Razredite tečnošću koja je ostala prilikom pečenja tikvica. Ugrejte maslac u odgovarajućoj posudi na vatri. Sipajte brašno i lepo promešajte. Pržite oko 2 minuta, mešajte žicom i razredite sa smesom od žumanca i mleka. Mešajte sos dok se ne zgusne.
Servirajte punjene tikvice prelivene sosom.