Način pripreme
Kiselo mleko se umuti sa sodom i ostavlja se 15 minuta da naraste. Dodaju mu se umućena jaja, brašno i sir, namrvljen na srednje krupne parčiće. Meša se i ostavlja se sa strane.
U dve posudice se sipa odgovarajuće maslinovo ulje i voda. Uzimamo duboku posudu za pečenje ili šerpu, koja može da bude i za pečenje u rerni, namažemo obilno dno i stavljamo jednu do druge dve kore, nabirajući ih, tako da prekriju dno.
Posipamo ih vodom i na isti način preko njih stavljamo još dve kore, preko kojih ravnomerno nanosimo 2 kašike maslinovog ulja i trećinu nadeva. Nastavljate tim redom, dok se kore ne potroše, pro čemu odozgo treba da se završi korama. Sečemo pitu na kvadrate i prelivamo blago zagrejanim svežim mlekom i preostalim maslinovim uljem. Kašikom obiđite krajeve pite da preliv svuda prođe.
Peče se na 180 stepeni, pro čemu može da se proba čačkalicom da li se ispekla. Ako je probodete i izvadite suvu, znači da je gotova. Možda će biti potrebno da stavite foliju, ako vam je rerna previše jaka i zapazite da počinje da gori odozgo previše brzo.
Nakon što je izvadite okrenite posudu preko tri posudice na nekoliko minuta da naraste dodatno.