Način pripreme
Prvo napravite krem zato što treba potpuno da se ohladi za pitu.
U šerpu stavite 400 ml svežeg mleka i šećer. Sačekajte da se šećer rastopi i isključite. Ne treba da provri.
U posudi razbijte dva jajeta. Dodajte brašno, vanilu i preostalu količinu mleka. Promešajte žicom dok ne dobijete glatku smesu. Pomešajte jaja sa mlekom u tankom mlazu, mešajte neprestano.
Vratite na vatru, sačekajte da provri i da se zgusne. Isključite i dodajte maslac. Mešajte dok se ne rastopi.
Prebacite u keramičku posudu, duboku. Pokrijte krem dobro streč folijom. Tako se neće stvoriti korica. Ostavite da se potpuno ohladi.
Rastopite kravlji maslac. Uz pomoć silikonske četke namažite pleh prečnika 26 cm. Stavite dve kore na dno. Uzmite jednu koru, pospote sa malo kravljeg maslaca. Stavite 1-2 supene kašike hladnog krema i sakupite u harmoniku. Uvijte nakon toga u ružice i stavite u pleh.
Uradite isto i sa preostalim korama. Rasporedite ih u pleh, malo ih otvorite.
Ukrljučite rernu na 170 stepeni i pecite dok mlečna pita ne porumeni. Isključite i izvadite iz rerne. Ostavite da se ohladi.
Napravite preliv tako što razbijete jaja u posudi i sipajte polovinu mleka. Mutite žicom. Dodajte preostalo mleko, šećer (beli i braon) i vanilu.
Prelijte tursku mlečnu pitu. Vratite u rernu na 180 stepeni dok ne bude gotovo.
* Po želji možete posuti šećerom u prahu.