Lignje na ploči sa sosom od maslinovog ulja

Toni AleksovToni AleksovDžedaj18792
18/10/2019
"Majstorstvo i maslinovo ulje - to su dva obavezna sastojka za pripremanje perfektnih lignji na ploči "
Priprema20 min.
Kuvanje12 min.
Ukupno32 min.
Porcije3
Skuvao je+1 poen
Korisnici, koji su pripremili ovaj recept: 1
  • Ukupno pregledano118
  • Pregledi tokom meseca13
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting4 od 5
  • Skuvano1

Potrebni sastojci

  • lignje - 500 g (dužina tela lignje oko 9 - 10 cm)
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 2 struka
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • biber - 1 - 2 prstohvata
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

1. Lignje očistite, tako što prvo izvučete pipke i ostavite ih na stranu. Iz tela lignje izvadite unutrašnje organe i prozračnu kost, koji podseća na plastični štapić.

Možete da gurnete prst ili dva u telo lignje i na taj način da lagano izvadite sve, a drugi način je da telo okrenete naopačke i da na taj način očistite lignju. Svaku lignju operite na kratko ispod vode i nemojte preterivati, kako ne bi izgubila ukus mora.

2. Glave sa pipcima takođe očistite, a oči odsecite makazama.

3. Uključite ploču da se zagreje na maksimalnu temperaturu. U tiganj sa velikim prečnikom sipajte sasvim malo maslinovog ulja i kada se dobro ugreje stavite pipke. Veliki tiganj vam je potreban, kako pipci ne bi bili na gomili, da bi bilo rastojanja izmeću njih.

4. Kada pipci počnu da cvrče i šire prijatan miris dodajte im sok od limuna, kuvajte ih još malo i izvadite ih u tanjir.

5. U tiganju je ostao sav ukus morskih plodova, zajedno sa preostalim sokom od limuna i maslinovim uljem. Vratite tiganj na slabu vatru i sipajte još maslinovog ulja, dodajte čenove belog luka i sitno seckani peršun sa malo bibera. Mešajte minut-dva dok ne zamiriše prijatno na beli luk i sveži peršun, kao i na maslinovo ulje. Skinite sa vatre i to će biti vaš sos.

6. Za to vreme ploča bi trebalo da bude zagrejana na maksimalnu temperaturu.

Sipajte malo maslinovog ulja i pre nego što počne da dimi stavite tela lignji. Premažite ih lagano sosem. Pecite ih kratko sa obe strane do zlatne boje. Ako ih pečete previše izgubiće mekoću i ukus!

7. Sklonite lignje i poređajte ih u tanjir za serviranje zajedno sa pipcima. prelijte sve preostalim sosom od maslinovog ulja i ukrasite krompirom i svežom salatom. Ako vam preostane sos, možete da njime premažete i krompir, zaista je ukusno.

Posolite sve na kraju i poslužite toplo sa čašom belog vina.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar