Način pripreme
Šargarepu izrendamo, a luk sitno iseckamo. Mleveno meso pomešamo sa čubrom, kuminom i biberom. Povrće dinstamo u malo masti, nakon toga dodajemo mleveno meso.
Pržimo dok mleveno meso ne bude polugotovo i stavljamo pirinač i čašu vode. Smesu ostavljamo da vri na tihoj vatri dok pirinač ne bude polugotov (oko 15 minuta). Ako je potrebno dodajemo vodu. Ja koristim pirinač dugog zrna, zato što se teže kuva.
Kad smesa bude gotova, uzimamo kašiku-dve (zavisi od veličine listova( stavljamo je na list kupusa. Nemojte zaboraviti nožem da očistite tvrdi deo u osnovi lista. Savijte sarmu kao paketić i poređajte u namazan pleh. Trudite se da budu što čvršće, da ne ispada nadev za vreme kuvanja sarme od kupusa.
Nakon što poređajte sarme, prelijte ih vodom, pokrijte aluminijumskom folijom i pecite oko sat vremena na 220 stepeni. Za vreme pečenja pratite da li ima potrebe da se doda još vode u pleh. Nakon što prođe sat vremena odvijte sarme, uključite renu sa ventilatorom i pecite 10 minuta da dobiju lepu boju.
U receptu nema soli, pošto je kiseli kupus u principu mnogo slan. Ako procenite, možete dodati so po ukusu u ove ukusne sarme od kupusa iz rerne.