Način pripreme
Sir izmrvimo u posudu i pomešamo sa kiselom pavlakom i uljem. To će biti nadev za seosku pitu. Ako koristite mnogo slan sir, smanjite količinu.
Kore rasporedite na radnu površinu i stavite pokvašenu krpu odozdo, da se ne suše poslednje. Rasporedite ravnomerno od nadeva i dve po dve uvijte i poređajte u oblik puža u namazan poleh ili obložen papirom za pečenje.
Jaja umutite sa prstohvatom soli i pomešajte sa mlekom i pavlakom. Dobro je da sveže mleko bude sa manjim procentom masti, pošto su ostali sastojci sa dosta visokim procentom.
Smesu sipamo na pitu i pravimo rupice tu i tmao viljuškom ili ražnjićem da uđe u preliv. Maslac sečemo na komade i rasporedimo odozgo.
Pečemo 15 minuta u ugrejanoj rerni na 200 stepeni i kad porumeni, vadimo, posipamo obilno kačkavaljem i posle susamom. Ponovo stavljamo u rernu na još 15-18 minuta dok ne dobije tamno zelenu boju.
Nakon što bude gotovo, možemo još jednom posuti kačkavaljem, ostavljamo u isključenoj rerni da se rastopi.
Ova seoska pita sa sirom bude neverovatno ukusna. Sa hrskavom koricom i sočna i meka iznutra. Kalorijčna je, ali možemo s vremena na vreme to sebi da dopustimo, bez griže savesti.
Prijatno!