Način pripreme
Kvasac rastvorite u 100 ml mleka sa šećerom i dve supene kašike brašna. Ostavite na kratko da se aktivira.
Brašno prosejte, napravite udubljenje, sa strane pospite so. U udubljenje sipajte nadošao kvasac, ulje, sveže mleko, umutćeno celo jaje i belance.
Zamesite testo, meko i glatko, pokrijte krpom i ostavite da nadođe 20 minuta.
Nadošlo testo premesite i podelite na 6 jednakih delova. Oblikujte pogačice, svaku razvucite na koru veličine tanjira.
Uzmite jednu koru, namažite obilno rastopljenim maslacem. Pokrijte drugom korom, takođe obilno namažite maslacem.
Stavite treću koru, razvucite ponovo.
Uvijte u rolat, secite na komade, poređajte ih u namazan pleh.
Na isti način uradite sa ostale tri kore. Ovako oblikovanu pogaču ostavite da nadođe 15 minuta.
Namažite umućenim žumancem i preostalim maslacem.
Pecite mekanu pogaču sa maslacem na 180 stepeni 35-40 minuta.