Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Mekana pogača sa maslacem

Mekana pogača sa maslacem

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Kuvar
20540718
Mekana pogača sa maslacem
Fotografije: Gergana Tsvetanova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
12
"Da li uopšte ima veze šta ste pripremili za jelo, kada se na stolu nalazi mirisna pogača sa maslacem, mekana kao pamuk"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • kvasac - 1/2 kockice svež ili 1 kesica suvog /7g/
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 1/3 šolje
  • sveže mleko - 400 g
  • jaja - 2 komada /1 žumance za odvajanje i premazivanje/
  • maslac - 125 g, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac rastvorite u 100 ml mleka sa šećerom i dve supene kašike brašna. Ostavite na kratko da se aktivira.

Brašno prosejte, napravite udubljenje, sa strane pospite so. U udubljenje sipajte nadošao kvasac, ulje, sveže mleko, umutćeno celo jaje i belance.

Zamesite testo, meko i glatko, pokrijte krpom i ostavite da nadođe 20 minuta.

Nadošlo testo premesite i podelite na 6 jednakih delova. Oblikujte pogačice, svaku razvucite na koru veličine tanjira.

Uzmite jednu koru, namažite obilno rastopljenim maslacem. Pokrijte drugom korom, takođe obilno namažite maslacem.

Stavite treću koru, razvucite ponovo.

Uvijte u rolat, secite na komade, poređajte ih u namazan pleh.

Na isti način uradite sa ostale tri kore. Ovako oblikovanu pogaču ostavite da nadođe 15 minuta.

Namažite umućenim žumancem i preostalim maslacem.

Pecite mekanu pogaču sa maslacem na 180 stepeni 35-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: