Način pripreme
Gulaš je poreklom iz Mađarske i razvija ukusne sa susednim državama, tako je i sa poljskim gulašem koji se priprema sa svinjetinom i teletinom. Recept koji delim se priprema se teletinom.
Pripremamo sastojke za poljski gulaš, prvo isečemo meso na zalogaje (veličina po želji), isečemo glavicu crnog luka ne mnogo sitno.
Uzimamo šerpu u kojoj ćemo pripremati poljski gulaš, stavljamo na vatru, sipamo luk i pržimo ga da porumeni.
Nakon što se odbro proprži i izdinsta dodajemo meso, isečeno na komade, smanjujemo vatru na srednju temperaturu i dinstamo luk i meso 20 minuta.
Kad prođe dvadeset minuta, dodajemo iseckane čenove belog luka, sveže crvene ljute paprike, prethodno izmrvljene u avanu.
U drugi mali tiganj sipamo 1 supenu kašiku ulja i dodajemo dve supene kašike slatke aleve paprike, da se malo proprži, ne treba da zagori ( na sekund stavljamo u ugrejano ulje), sipamo zapršku u šerpu mešamo, dodajemo vino i bujon (vodu) da pokrije meso.
Nastavljamo sa kuvanjem, smanjujemo ringlu da bude slaba na sva sata. Meso je gotovo, krehko i sa čudesnom konsistencijom sosa.
Gulaš serviramo sa kuvanim krompirom ili krompir pireom, kačamakom, knedlama ili samostalno sa hlebom.
Pripremite gulaš na poljski način bez previše začina, čudesno ukusan!