Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Gulaš»Gulaš na poljski način

Gulaš na poljski način

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Gulaš na poljski način
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
145 min.
Porcije
4
"Jedno od najukusnijh glavnih jela - servirajte ovaj gulaš sa prilogom po izboru, neka vam je slatko"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 800 - 1 kg od plećke
  • luk - 3 - 4 glavice
  • ljute paprike - 2 komada, sveže crvene
  • aleva paprika - 2 supene kašike, slatka (dimljena još bolje)
  • svinjska mast - 1 supena kašika ili ulje
  • ulje - 1 supena kašika za zapršku
  • vino - 120 ml (ili voda)
  • teleći bujon - 400 (ili suv bujon, u kockicama, razređen sa vodom)
* merne jedinice

Način pripreme

Gulaš je poreklom iz Mađarske i razvija ukusne sa susednim državama, tako je i sa poljskim gulašem koji se priprema sa svinjetinom i teletinom. Recept koji delim se priprema se teletinom.

Pripremamo sastojke za poljski gulaš, prvo isečemo meso na zalogaje (veličina po želji), isečemo glavicu crnog luka ne mnogo sitno.

Uzimamo šerpu u kojoj ćemo pripremati poljski gulaš, stavljamo na vatru, sipamo luk i pržimo ga da porumeni.

Nakon što se odbro proprži i izdinsta dodajemo meso, isečeno na komade, smanjujemo vatru na srednju temperaturu i dinstamo luk i meso 20 minuta.

Kad prođe dvadeset minuta, dodajemo iseckane čenove belog luka, sveže crvene ljute paprike, prethodno izmrvljene u avanu.

U drugi mali tiganj sipamo 1 supenu kašiku ulja i dodajemo dve supene kašike slatke aleve paprike, da se malo proprži, ne treba da zagori ( na sekund stavljamo u ugrejano ulje), sipamo zapršku u šerpu mešamo, dodajemo vino i bujon (vodu) da pokrije meso.

Nastavljamo sa kuvanjem, smanjujemo ringlu da bude slaba na sva sata. Meso je gotovo, krehko i sa čudesnom konsistencijom sosa.

Gulaš serviramo sa kuvanim krompirom ili krompir pireom, kačamakom, knedlama ili samostalno sa hlebom.

Pripremite gulaš na poljski način bez previše začina, čudesno ukusan!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: