Pripremanje pirinča uopšte nije jednostavan posao, koliko to zvuči na prvi pogled. U suštini se traži pravo majstorstvo da se zrna pirinča ne lepe jedno za drugo i da se ne prekuva tokom pripreme. Prvi korak u pripremi ukusnog pirinča je njegovo pranje.
Suprotno od shvatanja koje je kod nas važilo dugo - da se pirinač ne pere, on treba da se dobro opere od skroba, jer će se u suprotnom slučaju slepiti i neće biti previše ukusan.
Kao izuzetak, ne pere se samo pirinač koji se koristi za pripremu rižota, jer je upravo skrob jedna od tajni ukusnog rižota sa morskim plodovima.
Neko savetuje da pirinač operete u sedam voda, drugi govore u deset. Pravilo je - perite pirinač sve dok voda u kojoj ga perete ne postane sasvim bistra.
Pirinač možete da perete u posudi sa mlakom vodom i da menjate vodu nekoliko puta ili da ga sipate u veliku cediljku ili đevđir i da ga perete pod tekućom vodom.
Pošto ste oprali pirinač, možete da pripremite:
- posni pirinač;
- ili pirinač sa mesom.
Komentari