Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Zečetina»Pečeni zec»Pečeni zec sa vinom i aromatičnim biljkama

Pečeni zec sa vinom i aromatičnim biljkama

Sergei AnchevSergei Anchev
Kuvar
12627342
Pečeni zec sa vinom i aromatičnim biljkama2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
260 min.
Ukupno
280 min.
Porcije
6
"Nije neophodno da čitamo šta dole piše, da bi odlučili da napravimo ovaj recept već danas - zec u rerni sa aromatičnim biljkama i vinom, on govori sam za sebe"

Potrebni sastojci

  • zec - 1, 5 - 2 kg, očišćen, pitom
  • dimljeno svinjsko meso - 250 g, slanina ili grudi
  • pirinač - 1/2 šolje
  • bujon - 2 šolje. pileći ili teleći
  • masnoća - 4 kašike, biljna
  • belo vino - 1 šolja, suvo
  • limun - 1 komad
  • jabuke - 1 komad
  • luk - 1 glavica, crni
  • paprika - 1 crvena
  • celer - 2 struka, krupna
  • ruzmarin - grančica
  • nana - 1 struk
  • selen - 1 struk
  • biber - 1 kašičica, mleveni
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Zec se posoli spolja i iznutra i natrlja se sa 2 kašike masnoće, alevom paprikom i sokom od pola limuna.

U preostaloj masnoći se izdinsta dimljeno meso, jabuka, luk, paprika i celer. Dodaje se pirinač, bujon, sok od limuna i biber. Ostavlja se da se krčka, dok pirinač ne upije.

Zec se puni nadevom i zašiva se dobro. Stavlja se u odgovarajuću posudu, dodaje se vino, ruzmarin, nana i selen.

Uvija se čvrsto aluminijumskom folijom. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 140 stepeni 4 sata.

Sklanja se folija i peče se još 15-20 minuta, na 200 stepeni, pri čemu se preliva sosom. Sjajan pečeni zec!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: