Način pripreme
Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.
Kvasac izmrvite u posudu, sipajte 1/2 šolje mlakae vode i pospite kašikom brašna.
U dubokoj posudi prosejte brašno i u sredini napravite udubljenje, unutra stavite dva jajeta, belance trećeg, mleko, so i šećer.
Dodajte aktivirani kvasac. Počnite da mešate kašikom od centra prema kraju posude dok ne upije celo brašno.
Počnite da mesite rukama. Sipajte brašno šakom sa strane i po dnu posude, podižite smesu. Kada prestane da se lepi po prstima, prebacite na radnu površinu, posutu brašnom. Mesite, periodično okrećite testo na sloj brašna.
Kada dobijete homogenu smesu, srednje meku, prestanite da mesite i podelite na tri lopte, ostavite da nadođu na toplom, pokrijte krpom u istoj posudi.
Pripremite okrugao pleh prečnika 30 cm. Namažite uljem i pospite brašnom.
Pripremite okrugao pleh, prečnika 30 cm. Namažite uljem i pospite brašnom.
Maslac isecite na devet kockica.
Testo za pogaču je gotovo kada se udvostruči.
Vratite svaku loptu na radnu površinu i podelite odokativno na tri manja. Svaki razmesite i u centar stavite kockicu maslaca. Premesite malo i pažljivo poređajte u pleh. Istu proceduru uradite i sa preostalim lopticama u posudi, gledajte da radna površina bude pokrivena brašnom.
Pokrijte papirom, odozgo krpom i ostavite ponovo na sat vremena dok se ne popuni pleh.
Nakon pola sata uključite rernu na 210 - 220 stepeni.
Odvojeno žumance umutite sa 1 supenom kašikom ulja i kad bude gotovoa pogača namažite preko nje.
Posipamo pogaču miksom semenki.
Pečemo oko 30 minuta na sredini rerne s ventilatorom.
Serviramo gotovu pogaču sa kiselim mleom i maslacem.
Komentari