Način pripreme
Ova čorba je specijalna zato što se priprema na tihoj vatri na drva i odatle dolazi ime bakina čorba sa sočivom i prazilukom.
U jednu veliku šerpu stavite 2 šolje sočiva i oko 3 litra vode i stavite na šporet na drva da se kuva. Nakon 1 sat ova voda se menja i stavlja se nova čista voda, ostavljamo da vri i dodajemo sitno iseckan praziluk, šargarepu, beli luk i sitno iseckane suve paprike.
S vremena na vreme mešamo i proveravamo da li je sočivo kuvano potpuno. Nakon oko 1 sat sočivo je gotovo i možemo preći na zapršku za čorbu od sočiva.
Uzimamo tiganj, unutra dodajemo malo masnoće i isečeni praziluk, propžimo malo, posle dodajemo brašno, nakon toga koncentrat paradajza i alevu papriku, lepo promešamo, sipamo smesu unutra u sočivo.
Začinimo solju i čubrom i ostavljamo da se krčka na tihoj vatri ok 1/2 sata.
Ova čorba od sočiva ima neverovatan ukus, pripremljena na tihoj vatri.