Način pripreme
Sve listove poparite na sekund u vreloj vodi i stavite u đevđir da se ocede od vode.
Dve vrste luka isecite i dinstajte u ulju. U njih dodajte opran i očišćen pirinač i bulgur.
Promešajte i sipajte 1 šolju vode. Ostavite na tihoj vatri da se krčka dok voda ne ispari.
Nakon toga dodajte mrvljeni sir i umućeno jaje, promešajte i skinite sa vatre.
Začinite solju, biberom i svežim mirođijom. Stavite po jednu kašičicu smese na svaki list i uvijte sarme. Pre nego što stavite uvijenu sarmu u šerpu, pritisnite je lagano dlanovima da se ocedi od vode i da sarma od listova vinove loze ostane čvrsta.
Ponovite proceduru dok trošite sastojke. Ovako poređane sarme od listova vinove loze u šerpi prelijte uljem i sipajte vodu dok se sarmice ne pokriju.
Stavite jedan tanjir da ih pritisnete i stavite da se kuvaju na tihoj vatri, ako pojačate vatru, postoji verovatnoća da će se iskidadi i da će pirinač izađi, zato ih kuvajte na tihoj vatri.
Dok se kuvaju, pripremite mlečni sos od kiselog mleka, belog luka i mirođije i prilikom serviranja servirajte kao dodatak uz sarme od listova vinove loze sa bulgurom i sirom.
Neka vam je slatko!