Svi imaju omiljeni recept za rolat od patišpanja.
Pripremite 4 jaja, 1 čašu šećera i 1 čašu brašna sa vanilom. Ako želite čokoladni rolat, smanjite 2 kašike brašna i dodajte 2 kašike kakaa.
Uz ovaj recept, možete pripremiti ne samo rolat, već i koru za tortu. Najvažnije je dobro umutiti jaja sa šećerom, da biste udvostručili njihov volumen. Najlakši način za to je pomoću miksera - za 5 minuta i gotovo je.
Tepsija za pečenje se prekriva papirom za pečenje, da bude lakše i štedi veliko čišćenje nakon toga. Veličina može biti 33 do 38 cm. Nakon što se sastojci umute, sipajte mešavinu za rolat i poravnajte kašikom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok blago ne porumeni. Proverava se čačkalicom, kada se ubode čačkalica treba da izađe čista. Za 10-12 minuta kora je gotova i pečena.
Postoje dva načina da uvijete rolat. Prvo pripremite suvu pamučnu krpu. Na nju se stavlja komad papira za pečenje, posut sa 2-3 kašike kristal šećera, ali takođe može i direktno na krpu.
Rolat možete uviti i uz pomoć krpe, koja je vlažna i dobro isceđena.
Pečena kora se okrene, a papir za pečenje se ukloni i onda se umota rolat. Ostavite nakratko - oko 15 minuta. Tada se kora odmotava i premaže se punjenjem po izboru. Rolat od patišpanja možete mazati marmeladom, tečnom čokoladom, kremom, slatkom i svime što želite.
Zatim se ponovo umota u rolat i ostavlja u frižideru.
Pre serviranja pospite šećerom u prahu pomešanim sa vanilom ili dekorišite po vašem izboru - zavisi od prilike za koju se sprema.
Rolat je jednostavan desert za pripremu i svako ga može pripremiti jer je efektan i uvek ukusan.
Komentari