Način pripreme
Meso Iberijskih svinja, osim što je veoma ukusno, ima sposobnost da filtrira masnoće u tkivu. To ga čini izuzetno mekanim. Ako nemate takvo meso i ne možete da ga kupite, koristite obično svinjsko meso belih vrsta svinja, od delova koji su prošarani masnoćom.
Nasecite meso na velike komade i začinite ih biberom i kašikom smeđeg šećera. Prelijte alkoholom (viskijem) i ostavite da odstoje 2-3 sata.
Pečurke bukovače očistite i nasecite na krupno.
Luk, papriku i jednu šargarepu usitnite u blenderu i stavite ih da se prže u ulju. Dodajte im i drugu šargarepu nasečenu na kolutove.
Sve dinstajte nekoliko minuta i tada dodajte paradjz pire, zatim meso sa alkoholom. Pržite 2-3 minuta u otvorenoj posudi, zatim posolite, dodajte oko 1 šolje vode ili bujona i dinstajte oko 35 minuta na umerenoj vatri.
Pratite nivo tečnosti i ako treba, dodajte malo bujona ili vode.
Dodajte bukovače za kraj i za jak ukus i ostavite ih da se pripreme oko 12 minuta.
Probajte da li je svinjetina kuvana, jer vreme pripreme i dinstanja u sosu zavisi od veličine i debljine komada.
Poslužite aromatičnu svinjetinu Iberiko sa bukovačom toplu sa sveže ispečenim hlebom i lepom salatom.
Prijatno!