Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Ćufte»Ćuftice u raskošnom španskom sosu

Ćuftice u raskošnom španskom sosu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Ćuftice u raskošnom španskom sosu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
7 / 8
18/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
3
"Svi znate kako se prave ćuftice, ali takav raskošan španski sos ćete naći samo kod nas"

Potrebni sastojci

  • Za ćuftice
  • mleveno meso - 350 g, mešano
  • šaragrepa - 100 g (2 srednje šargarepe)
  • beli luk - 1 čen
  • muskatni oraščić - 1 kašičica
  • cimet - 1 prstohvat
  • biber
  • so
  • sveže mleko - 25 ml
  • hleb - 100 g
  • jaje - 1 komad
  • prezle - 2 kašike
  • brašno - za valjanje
  • peršun - 3 struka, samo listovi
  • Za španski sos
  • luk - 100 g
  • beli luk - 1 čen
  • koncentrat paradajza - 2 kašike
  • muskatni oraščić - 1 kašičica ili po ukusu
  • ruzmarin - 1 kašika, suv
  • belo vino - 60 ml
  • voda - 200 ml
  • goveđi bujon - 1/2 kocke
  • maslinovo ulje - 40 ml
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Za ćuftice sameljite u blenderu ili multipraktiku šaragrepe, peršun, hleb i beli luk.

Prebacite u posudu i pomešajte sa mlevenim mesom, prezlama, jajetom, svežim mlekom i začinima.

Od ove smese oformite okrugle loptice-ćuftice veličine malo veće od oraha, mažući ruke da vam se ne lepe.

Uvaljajte u brašno svaku lopticu i poređajte u namazanu ili papirom pokrivenu posudu za pečenje.

Stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni na 10 minuta, nakon toga okrenite svaku ćufticu i pecite još 5-6 minuta.

Za sos iseckajte na sitno luk i beli luk i dinstajte ih 5-6 minuta u maslinovom ulju.

Stavite koncentrat paradajza i kuvajte još minut-dva.

Sipajte vino i ostavite otvoren poklopac, da ispari alkohol, nakon toga stavite vodu, kocku bujona i začinite solju i začinima.

Ostavite da se krčka nekoliko minuta dok se malo ne redukuje i pokrijte ćuftice sosom.

Ja ih prebacujem i manju posudu.

Gurnite ponovo u rernu na 15 minuta na istu temperaturu (180 stepeni).

Gotovo jelo pospite svežim, iseckanim peršunom i servirajte toplo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: